27 Φεβ 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Σ.Ο. ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΤΗΤΑΣ

Το Δ.Σ. του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω απέστειλε στην Ε.Σ.Ο. την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας αναφορικά με τη θέσπιση του ετήσιου τέλους ενεργότητας:

==============================================

Κύριοι Σύμβουλοι,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ο. την απόφαση του Δ.Σ., στη συνεδρίαση της 30/1/2022, που αφορά στην καθιέρωση ετήσιου τέλους ενεργότητας ύψους 10 ευρώ ανά αθλητή.Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική απόφαση, για την οποία δεν υπήρξε η παραμικρή διαβούλευση με τα σωματεία-μέλη της Ε.Σ.Ο. και τους εγγεγραμμένους σκακιστές, και η οποία είναι σαφέστατα αντιαναπτυξιακή θέτοντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στα ήδη επιβαρυμένα σωματεία.

Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η απόφαση ήρθε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση από αυτή που –ορθά, μετά τα διαμαρτυρίες των σωματείων- το παράβολο εγγραφής ορίστηκε στα 10 ευρώ, αντί για 30, και στην οποία, εξ όσων γνωρίζουμε, είχε απορριφθεί η πρόταση θέσπισης τέλους ενεργότητας.

Δεν θα σταθούμε στις τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής της απόφασης για τα σωματεία και τους αθλητές καθώς θεωρούμε ότι η απόφαση είναι εντελώς λανθασμένη στη βάση της. Θα σταθούμε όμως στο γεγονός ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μια δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία, τόσο για τα σωματεία όσο και για τους σκακιστές και προσθέτει νέες δυσκολίες στη συμμετοχή τους σε αγώνες. Το γεγονός ότι τα σωματεία πήραν κάποια οικονομική ενίσχυση από το κράτος (μεγάλο μέρος της οποίας θα αναλωθεί σε ανελαστικά λειτουργικά έξοδα αλλά και υποχρεώσεις όπως οι αρχαιρεσίες με τη συμμετοχή δικαστικού αντιπροσώπου και η υποχρεωτική (εκ του νόμου) τροποποίηση των καταστατικών) δεν νομιμοποιεί την Ε.Σ.Ο. να επιβάλει εντελώς ξαφνικά νέα οικονομικά τέλη.

Αυτό όμως που καθιστά την απόφαση σχεδόν εξωφρενική είναι το γεγονός ότι η Ε.Σ.Ο. ζητά από τους σκακιστές να καταβάλουν ένα ετήσιο τέλος χωρίς όμως το τέλος αυτό να έχει οποιαδήποτε ανταποδοτικότητα! Η Ε.Σ.Ο. δεν έχει καμία συμβολή ή συμμετοχή στη διοργάνωση των κατά τόπους διασυλλογικών πρωταθλημάτων που διοργανώνουν οι ενώσεις, ούτε και στη διοργάνωση των διαφόρων τουρνουά των σωματείων. Δεν παρέχει τίποτα ανταποδοτικό. Ούτε φυσικά στέκει σοβαρά η ιδέα ότι η Ε.Σ.Ο. παρέχει την εθνική αξιολόγηση τη στιγμή που το ελληνικό Elo είναι εντελώς απαξιωμένο και οι σκακιστές και τα σωματεία ήδη πληρώνoυν παράβολα για την αξιολόγηση τους από τη FIDE. Σε όσες δε διοργανώσεις είναι διοργανώτρια η Ε.Σ.Ο. οι συμμετέχοντες, σωματεία ή σκακιστές, καταβάλουν σημαντικά παράβολα.

Ρόλος της Ε.Σ.Ο. είναι να βοηθά και να στηρίζει τα σωματεία μέλη της και όχι να τους θέτει προβλήματα και εμπόδια. Από τη νέα διοίκηση της Ε.Σ.Ο. περιμένουμε άλλο παράδειγμα, διαφορετική οπτική και νοοτροπία και όχι επιβολή εισπρακτικών μέτρων με αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα. Αυτού του είδους οι αποφάσεις απαιτούν συζήτηση και ευρεία συναίνεση και τα θέματα τέτοιας σοβαρότητας θα πρέπει να τίθενται σε επίπεδο γενικής συνέλευσης των σωματείων αφού προηγηθεί διαβούλευση. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη εύρεσης νέων οικονομικών πόρων για την Ε.Σ.Ο. αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με επιβολή εισπρακτικών μέτρων, εις βάρος των σκακιστών και των σωματείων, χωρίς καμία ανταπόδοση. Η Ε.Σ.Ο. θα πρέπει να στραφεί σε πιο αναπτυξιακά μέτρα, π.χ. τη διοργάνωση δικών της τουρνουά ή την εξεύρεση χορηγών και, φυσικά, θα πρέπει να διεκδικήσει από την Πολιτεία αύξηση της επιχορήγησής της. 

Σας καλούμε συνεπώς να ανακαλέστε άμεσα την απόφασή σας και να προχωρήσετε σε διαβούλευση με τα σωματεία και τις ενώσεις για τους τρόπους που η Ε.Σ.Ο. θα μπορούσε να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης.

==============================================