30 Μαρ 2013

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Ο.ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟΝ Π.Ο.Α. 2013

Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του Σ.Ο.Αιγάλεω στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2011 στην Ερέτρια. Η ομάδα του σωματείου θα είναι παρούσα, βασιζόμενη, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, στις δικές της δυνάμεις και στην οικονομική στήριξη των μελών και των αθλητών της, και στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2013 στο Ρίο τον Ιούλιο.
Γράφει ο Δημήτρης Σκυριανόγλου

Όπως είχαμε υποσχεθεί σε προηγούμενη ανάρτηση, επιστρέφουμε για να ολοκληρώσουμε την παρουσίαση της φετινής πορείας του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω στον Προκριματικό Όμιλο Α' Εθνικής (Π.Ο.Α.) Αττικής 2013 με τη γενικότερη κριτική της πορείας της ομάδας στο τουρνουά.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σ.Ο.Αιγάλεω ξεκίνησε τη διοργάνωση "βαστώντας μικρό καλάθι". Βασικός στόχος της ομάδας στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ήταν να εξασφαλίσει πρωτίστως την παραμονή της στον Π.Ο.Α. και κατόπιν να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό. Πηγή αυτής της μετριοπαθούς προσέγγισης ήταν το γεγονός ότι ο φετινός Π.Ο.Α. ήταν ο πλέον αμφίρροπος και ανταγωνιστικός των τελευταίων ετών αφού καμία από τις 10 ομάδες δεν υστερούσε αλλά ούτε και υπερτερούσε φανερά έναντι όλων των υπόλοιπων. Έτσι, δυνητικά, όλες οι ομάδες ήταν υποψήφιες τόσο για άνοδο όσο και για υποβιβασμό. Τα πολύ κλειστά σκορ των ματς (μόλις 7 από τα συνολικά 36 ματς έληξαν με σκορ μεγαλύτερο του 6-4, ποσοστό μόλις 19,4%!) απέδειξαν ότι η αρχική εκτίμηση ήταν σωστή. Όπως είχαμε γράψει και στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, βασικό συστατικό επιτυχίας σε ένα τέτοιο τουρνουά είναι η συνοχή και η διάρκεια των ομάδων. Ο Σ.Ο.Αιγάλεω τα πήγε καλά και στα δύο στοιχεία αφού όλοι οι παίχτες έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση να παίξουν και να βοηθήσουν την ομάδα (είναι δε χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος και της αγάπης των παιχτών, ότι σε όλα τα ματς οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, παρέμεναν στο χώρο των αγώνων μέχρι το τέλος!) ενώ σε όλα τα ματς (ακόμη και σε αυτά που η ομάδα ηττήθηκε) η απόδοση ήταν καλή και όλοι αγωνίστηκαν μαχητικά (χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το ματς με τη Νέα Φιλαδέλφεια (δείτε εδώ)).

Μετά τις πρώτες τρεις νίκες (επί Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας, Σ.Ο. Χαλανδρίου και Σ.Α.Σ. Κορωπίου) φάνηκε ότι η ομάδα ήταν σε καλή κατάσταση, είχε ήδη, ουσιαστικά, απομακρυνθεί από τον κίνδυνο του υποβιβασμού και θα προσπαθούσε για το κάτι παραπάνω. Ακολούθησε η ήττα από το Φ.Ο.Ν. Ηρακλείου, σε ένα μαχητικότατο ματς όπου ο Σ.Ο.Αιγάλεω είχε ευκαιρίες τουλάχιστον για το 5-5 ενώ κατόπιν ήρθε η νίκη επί του Σ.Ο.Καλλιθέας. Στη συνέχεια είχαμε το σχεδόν επικό :-) ματς με το Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας που έληξε 5-5, για να ακολουθήσει η 2η ήττα στο τουρνουά από τον Α.Σ.Παπάγου σε ένα ματς που πάλι ο Σ.Ο.Αιγάλεω έχασε σημαντική ευκαιρία νίκης. Και ενώ η ομάδα φαινόταν να "παραπατάει" στο κυνήγι της πρώτης τριάδας, ήρθε η επίσης μαχητική ισοπαλία με το Α.Ο. "Ζήνων" Γλυφάδας και η άνετη νίκη στον τελευταίο γύρο επί του Πανελλήνιου Γ.Σ. που έδωσε τελικά στην ομάδα μας την 3η θέση στον όμιλο.

Τα αποτελέσματα του Σ.Ο.Αιγάλεω αν γύρο ήταν:

1ος γύρος: Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας - Σ.Ο. Αιγάλεω: 4-6 (δείτε εδώ)
2ος γύρος: Σ.Ο. ΑιγάλεωΣ.Ο. Χαλανδρίου: 6-4 (δείτε εδώ)
3ος γύρος: Σ.Α.Σ. ΚορωπίουΣ.Ο. Αιγάλεω: 4-6 (δείτε εδώ)
4ος γύρος: Φ.Ο.Ν. Ηρακλείου “Επικοινωνία”Σ.Ο. Αιγάλεω: 6-4 (δείτε εδώ)
5ος γύρος: Σ.Ο. ΑιγάλεωΣ.Ο. Καλλιθέας: 7-3 (δείτε εδώ)
6ος γύρος: Σ.Ο. Ν. ΦιλαδελφείαςΣ. Ο. Αιγάλεω: 5-5 (δείτε εδώ)
7ος γύρος: Σ.Ο. ΑιγάλεωΑ.Σ. Παπάγου: 4-5,5 (δείτε εδώ)
8ος γύρος: Α.Ο. “Ζήνων” ΓλυφάδαςΣ.Ο. Αιγάλεω: 5-5 (δείτε εδώ)
9ος γύρος: Σ.Ο. ΑιγάλεωΠανελλήνιος Γ.Σ.: 7-3 (δείτε εδώ)

Αναλυτικά αποτελέσματα, βαθμολογίες, ατομικά σκορ και στατιστικά για τον Π.Ο.Α. 2013 της Αττικής υπάρχουν τόσο στην ιστοσελίδα της της Ε.Σ.Σ.Ν.Α όσο και στο Chess-Results.

Σε ατομικό επίπεδο οι επιδόσεις των σκακιστών του Σ.Ο.Αιγάλεω ήταν αρκετά καλές. Όλοι έπαιξαν με όρεξη και διάθεση προσφοράς στην ομάδα θυσιάζοντας αγόγγυστα πολλές συνεχόμενες Κυριακές καθώς φέτος οι γύροι ήταν 9 και δεν υπήρχε καν το συνηθισμένο κενό του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Ξεκινώντας από τις δύο νεάνιδες, οι αδερφές Λιάπη-Ζενεμπίση αποδείχθηκαν το "βαρύ πυροβολικό" της ομάδας σε αυτό το τουρνουά σημειώνοντας εξαιρετικά σκορ! Η Φιλίππα στην 7η σκακιέρα έκανε σκορ 8,5/9 ενώ η Ειρήνη στην 6η σκακιέρα έκανε "μόνο" 8/9 σημειώνοντας δύο ισοπαλίες. Τον τελευταίο χρόνο και οι δύο έχουν ανεβάσει το σκακιστικό τους επίπεδο ενώ επίσης -ίσως πιο σημαντικό- έχουν αποκτήσει σαφώς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απέναντι σε κάθε αντίπαλο.

Στη γυναικεία σκακιέρα το βάρος σήκωσε η Μυρτώ Κοιλιακούδη. Παρά το χαμηλό της σκορ (1/7) της αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για τη διάθεσή της να βοηθήσει την ομάδα. Αγωνίστηκε μαχητικά ενώ ο μοναδικός της πόντος (επί της έμπειρης Ολυμπίας Μακρή) ήταν εξαιρετικά χρήσιμος αφού ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη στο ματς με το Σ.Ο.Χαλανδρίου! Στην ίδια σκακιέρα αγωνίστηκαν επίσης η Χριστίνα Καυκαλά (0/1) που επίσης έδειξε μεγάλη διάθεση να βοηθήσει την ομάδα όταν χρειάστηκε και η Ελένη Σκυριανόγλου (1/1) που, παρά τις οικογενειακές τις υποχρεώσεις, αγωνίστηκε στο δύσκολο ματς με το Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας και πέτυχε σημαντική νίκη.

Οι εφηβικές σκακιέρες επίσης στάθηκαν πολύ καλά. Ξεκινώντας από τη σκακιέρα κάτω των 12 ετών πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον βενιαμίν της ομάδας (μόλις 8 ετών) Βασίλη Κασιούμη, ο οποίος σήκωσε με μεγάλη επιτυχία το βάρος της σκακιέρας του και με με σκορ 5/9 απέναντι σε μεγαλύτερους και πιο έμπειρους αντιπάλους έδωσε κρίσιμους πόντους. Αναμφίβολα αυτό το τουρνουά ήταν ένα ακόμη πολύ καλό μάθημα για το Βασίλη που σιγά-σιγά διορθώνει κάποιες αδυναμίες του και δείχνει συνεχή βελτίωση.
Στη σκακιέρα κάτω των 16 ετών αγωνίστηκε ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος (4,5/7). Αν και το τελικό σκορ ήταν λίγο κάτω από το αναμενόμενο βάσει του Elo του, ο Πολυχρόνης έπαιξε πολύ καλά και ώριμα εμπνέοντας εμπιστοσύνη. Έχασε δε ευκαιρίες για σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα στις παρτίδες του στα ματς με το Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας και τον Α.Σ.Παπάγου.
Στην ίδια σκακιέρα αγωνίστηκε και ο Παναγιώτης Καλόφωνος (0,5/3), ο οποίος μάλιστα έπαιξε και μια παρτίδα στην 4η αντρική σκακιέρα (νούλα με τον έμπειρο Γιώργο Πασσάκο). Το χαμηλό του σκορ οπωσδήποτε δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική του αξία. Λόγοι υγείας (σε μία παρτίδα) αλλά και ένας μεγαλύτερος από όσο χρειάζεται σεβασμός προς ορισμένους αντιπάλους φαίνεται ότι τον επηρέασαν. Σίγουρα όμως μπορεί πολύ καλύτερα.
Τη σκακιέρα κάτω των 20 ετών κράτησε κυρίως ο Λεωνίδας Λιάσκος (5,5/8), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δικαίως θεωρείται από τους πιο ταλαντούχους σκακιστές της ομάδας παίζοντας εξαιρετικό σκάκι σε ορισμένες παρτίδες (π.χ. εναντίον του Γιώργου Καλογριδάκη ή του Κώστα Κόρδη). Ευελπιστούμε να βρει το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί και πάλι συστηματικά με το σκάκι γιατί έχει δυνατότητες για ακόμη ψηλότερα.
Στη σκακιέρα κάτω των 20 ετών αγωνίστηκε στους δύο τελευταίος γύρους και ο Παναγιώτης Ρηγάτος, ο οποίος, προερχόμενος από ένα απόλυτο 7/7 στο Κύπελλο Αττικής Φιλίας συνέχισε, λόγω αδράνειας :-), και στον Π.Ο.Α. να "γράφει" πόντους σημειώνοντας σκορ 2/2 (ιδιαίτερα σημαντική η νίκη του επί του Ηλία Ροϊνού του "Ζήνωνα" σε μια πολύ περίπλοκη παρτίδα). Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις ο Παναγιώτης έχει επιστρέψει με όρεξη στο σκάκι και φαίνεται ότι στο μέλλον θα "γράψει" αρκετούς πόντους με την ομάδα.

Τέλος, οι αντρικές σκακιέρες, χωρίς να εντυπωσιάσουν, κατάφεραν να σταθούν αξιοπρεπώς (συνολικό σκορ 16/36 ~ 44%). Στην 1η σκακιέρα ο Θανάσης Καραγιάννης δυστυχώς ήταν εκτός φόρμας και εκτός κλίματος με αποτέλεσμα να τελειώσει το τουρνουά χωρίς νίκη και με σκορ 1,5/7. Στην ίδια σκακιέρα αγωνίστηκε για δύο γύρους (σκορ 1,5/2) και ο ελληνογερμανός διεθνής μαιτρ Κρίστιαν Μάιερ που εντάχθηκε φέτος στην ομάδα. Εντούτοις, τις λίγες μέρες που βρέθηκε μαζί μας, ο Κρίστιαν έδειξε να "δένει" με την ομάδα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε Κυριακή (από τον 1ο γύρο!) φρόντιζε να ενημερώνεται αμέσως για το αποτέλεσμα και έστελνε συγχαρητήρια ή παραινέσεις!
Στη 2η σκακιέρα ο Αποστόλης Τσιροπούλας αποδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, η "ήρεμη δύναμη". Αντιμετωπίζοντας με τη συνήθη ηρεμία του ισχυρούς αντιπάλους έκανε θετικό σκορ (5/9) παίζοντας μερικές πολύ καλές παρτίδες (λ.χ. εναντίον του Δημήτρη Χρυσανθόπουλου και του Νίκου Σκαλκώτα). Παραμένει πάντα ένας παίχτης στον οποίο η ομάδα μπορεί να βασίζεται.
Στην 3η σκακιέρα ο Γιάννης Σπυρακόπουλος, παρά την καλή του διάθεση, δεν τα πήγε καλά. Το τελικό του σκορ (2/8) πάντως αδικεί λίγο το "γιατρό", ο οποίος σε αρκετές παρτίδες (π.χ. με το Βασίλη Ανδρώνη, τον Κώστα Λάππα και τον Κώστα Κολιόπουλο) δεν αξιοποίησε σημαντικές ευκαιρίες για καλύτερα αποτελέσματα. Ο Γιάννης, πάντως, παραμένει η "σημαία" της ομάδας καθώς, παρά τις πολλές επαγγελματικές του υποχρεώσεις, εξακολουθεί να προσφέρει τόσο διοικητικά όσο και αγωνιστικά.
Τέλος ο υπογράφων, παρά την αγωνιστική του απραξία, απέδωσε καλά στην 4η σκακιέρα. Χωρίς να παίξω φοβερό σκάκι τελείωσα με θετικό σκορ (4,5/7) και αήττητος, κινδυνεύοντας ουσιαστικά μόνο σε μία παρτίδα (με το Δημήτρη Βαζελάκη) και έχοντας και μερικές καλές στιγμές (απέναντι στο Μιχάλη Καλοσκάμπη και το Δημήτρη Καραουλάνη).

Όπως είναι ήδη γνωστό, η 3η θέση στον Π.Ο.Α. δίνει στο Σ.Ο.Αιγάλεω το δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Α' Εθνικής 2013 τον Ιούλιο (2-7/7 στο Ρίο της Πάτρας). Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και την παντελή έλλειψη επιχορηγήσεων και χορηγιών η απόφαση του σωματείου είναι να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα βασιζόμενο, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, στις δικές του δυνάμεις και στην οικονομική στήριξη των μελών και των αθλητών του. Ραντεβού, λοιπόν, στο Ρίο τον Ιούλιο!