16 Φεβ 2019

Π.Ο.Α. 2019: ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Σ.Ο. ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΣΤΟΝ 5ο ΓΥΡΟ

Ο Κωνσταντίνος Μέρτογλου πέτυχε την πρώτη του (και εξαιρετικά κρίσιμη) νίκη με την ομάδα του Π.Ο.Α. στο ματς με το Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Κωνσταντίνος δουλεύει συστηματικά και συνεχώς βελτιώνει το επίπεδο του παιχνιδιού του.
Μετά από ένα εξαιρετικά αμφίρροπο και αγχωτικό ματς ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω αναδείχτηκε ισόπαλος 5-5 με τον Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας στο πλαίσιο του 5ου γύρου του Προκριματικού Ομίλου Α' Εθνικής (Π.Ο.Α.) Αττικής 2019.

Όπως όλα τα πρόσφατα ματς με την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας έτσι και αυτό ήταν ματς για γερά νεύρα αφού το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού και αφού, στο μεταξύ, η νίκη φάνηκε να αλλάζει πλευρά αρκετές φορές κατά τη διάρκειά του. Το ματς ξεκίνησε με ισορροπία μετά τη σχετικά σύντομη ισοπαλία του Άκη Δρακόπουλου με τον Νίκο Μπαλάσκα ενώ η ισορροπία διατηρήθηκε μετά και την ήττα της Ελευθερίας Λιάκου από τη Μαρίνα Φαραντούρη (η Ελευθερία μαζεύει χρήσιμες εμπειρίες σε αυτό το τουρνουά) αλλά και τη νίκη του Κωνσταντίνου Μέρτογλου επί του Ερωτόκριτου Ίσσαρη (η πρώτη νίκη του Κωνσταντίνου στον φετινό ΠΟΑ και μάλιστα στο πιο κρίσιμο ματς!). Στη συνέχεια η πλάστιγγα φάνηκε να γέρνει υπέρ της ομάδας μας καθώς ο Γιάννης Σπυρακόπουλος νίκησε όμορφα τον Νίκο Σερετάκη (ο Γιάννης έχει αναδειχθεί φέτος σε υπερπολύτιμο παίχτη της ομάδας σημειώνοντας σημαντικές νίκες!) ενώ και ο Παναγιώτης Λάσπας είχε κερδισμένη θέση απέναντι στο Λουκά Κονιστή (τον οποίο είχε νικήσει και στο περυσινό ματς). Οι δύο όμως νίκες εξισορροπήθηκαν από την ήττα της Χριστίνας Καυκαλά (στην επανεμφάνισή της μετά από κάποιο καιρό με την ομάδα σε ένα δύσκολο ματς) από τη Ντίνα Σερετάκη αλλά και την ήττα του Παναγιώτη Καλόφωνου από τον Χρήστο Δεληγιάννη σε ένα δύσκολο φινάλε. Εκεί το ματς φάνηκε να αλλάζει πλευρά καθώς η Κλέιντα Ταφάνι, αν και είχε περάσει από σχεδόν κερδισμένη θέση είχε ένα δύσκολο φινάλε απέναντι στην Κωνσταντίνα Ντάλα. Μάλιστα η σκακίστρια της Νέας Φιλαδέλφειας είχε τακτικές ευκαιρίες να πάρει την παρτίδα. Στις άλλες δύο παρτίδες ο Σπύρος Τσαγκαρόπουλος έπαιζε ένα λίγο καλύτερο φινάλε απέναντι στον Θόδωρο Καλογριδάκη ενώ ο Χρήστος Γκουτούφας είχε μια λίγο καλύτερη θέση απέναντι στον Αναστάση Κλειδαρά. Τελικά η Κλέιντα κράτησε την ισοπαλία ενώ και η παρτίδα του Σπύρου έμεινε επίσης στην ισοπαλία. Έτσι με το ματς στο 4,5-4,5 όλα εξαρτώνταν από την παρτίδα του Χρήστου, ο οποίος είχε πλέον δύο πιόνια παραπάνω και ξεκάθαρα κερδισμένη θέση. Εντούτοις, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο στόχος της ομάδας, στην οποία αρκούσε και η ισοπαλία, πρότεινε ισοπαλία, η οποία έγινε δεκτή από τον αντίπαλό του.

Ο Χρήστος Γκουτούφας αποτελεί πάντα μια αξιόπιστη επιλογή. Αν και μόλις 13 ετών έχει σημαντική εμπειρία από δύσκολα ματς και αγωνίζεται επάξια στη σκακιέρα νέων <16 ετών. Στο ματς με το Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας έπαιξε μια πολύ καλή παρτίδα και, ενώ είχε κερδισμένη θέση, με υπευθυνότητα αρκέστηκε στην ισοπαλία που εξασφάλιζε το στόχο της ομάδας.
Με το αποτέλεσμα αυτό η ομάδα του Σ.Ο.Αιγάλεω ισοβάθμησε στην 3η-4η θέση του Α' γκρουπ του φετινού Π.Ο.Α. μαζί με την ομάδα του Σ.Ο.Κορυδαλλού, όμως χάρη στη νίκη του 1ου γύρου (βλ. εδώ), η ομάδα μας κατετάγη 3η και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο "πάνω" γκρουπ της Β' φάσης της διοργάνωσης και θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας 2019. Έτσι, την Κυριακή 17/2 ο Σ.Ο.Αιγάλεω τίθεται αντιμέτωπος εκτός έδρας με την ομάδα του Α.Ο.Κηφισιάς στο πλαίσιο του 6ου γύρου. Δείτε τα αποτελέσματα του Π.Ο.Α. στο Chess-Results (εδώ) και στη σελίδα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. (εδώ) ενώ η κλήρωση για τη Β' φάση της διοργάνωσης είναι διαθέσιμη επίσης στο Chess-Results (εδώ). 

Στο Ομαδικό Κύπελλο Αττικής Φιλίας "Νίκος Στρόφαλης" 2019 ο Σ.Ο.Αιγάλεω συνέχισε με νίκες καθώς νίκησε, εντός έδρας, την ομάδα του Σ.Ο.Περιστερίου με 3,5-2,5 στο πλαίσιο του 5ου γύρου και στον 6ο γύρο την Κυριακή 17/2 θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την ομάδα του Πανιωνίου Γ.Σ. Α' προσπαθώντας να φτάσει πιο κοντά στις πρώτες θέσεις του τουρνουά. Αναλυτικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο Chess-Results αλλά και από την Ε.Σ.Σ.Ν.Α.