23 Φεβ 2019

Π.Ο.Α. 2019: ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Α.Ο. ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΤΟΝ 6ο ΓΥΡΟ

Ο Νικόλας Καραγιώργος αποτελεί έναν από τους ανερχόμενους σκακιστές του Σ.Ο.Αιγάλεω. Στο ματς με τον Α.Ο.Κηφισιάς έπαιξε ωραία στρατηγική παρτίδα και πίεσε για τη νίκη ακόμη και με θυσία διαφοράς αλλά τελικά έμεινε στην ισοπαλία.
Ισόπαλο 5-5 έληξε το ματς του 6ου γύρου του Προκριματικού Ομίλου Α' Εθνικής (Π.Ο.Α.) Αττικής 2019 ανάμεσα στον Σκακιστικό Όμιλο Αιγάλεω και στην ομάδα του Α.Ο.Κηφισιάς που διεξήχθη την Κυριακή 17/2 στην έδρα της ομάδας των βορείων προαστίων. Το ματς αυτό ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο της Β' φάσης του φετινού Π.Ο.Α. κατά την οποία ο Σ.Ο.Αιγάλεω αγωνίζεται στο γκρουπ Β1, δηλ. στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην τον Ιούλιο στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας 2019 στην Πάτρα.

Και αυτό το ματς είχε αμφίρροπη εξέλιξη και η νίκη φάνηκε να αλλάζει χέρια αρκετές φορές. Αν και ο Σ.Ο.Αιγάλεω αγωνίστηκε με κάποια νέα πρόσωπα στη σύνθεσή του, όλοι οι σκακιστές αγωνίστηκαν σοβαρά και προσπάθησαν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η τελική ισοπαλία μοιάζει σαν δίκαιο αποτέλεσμα αφού και οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες για τη νίκη. Το ματς ξεκίνησε με μια σχετικά σύντομη ισοπαλία του Δημήτρη Σκυριανόγλου με τον Γιώργο Πατριαρχέα και συνεχίστηκε με δύο νίκες για τον Σ.Ο.Αιγάλεω από τον Σπύρο Τσαγκαρόπουλο επί του Θανάση Μητραντζά (ο σκακιστής της Κηφισιάς έστησε ματ σε μια αρκετά υποσχόμενη θέση) και από τον Κώστα Κοσμίδη (στην πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα του Π.Ο.Α.!) ο οποίος νίκησε τον Νίκο Παούρη. Το ματς ήρθε όμως πάλι σε ισορροπία μετά τις ήττες της Ελένης Σιούλα από την Ευγενία Κόλλια (η Ελένη, επίσης στην πρώτη της εμφάνιση με την ομάδα του Π.Ο.Α. έπαιξε πολύ σοβαρά και είχε ευκαιρίες για ένα θετικό αποτέλεσμα) και της Βασιλικής Ρηγάτου από την Κατερίνα Σταυροπούλου (η Βασιλική αγωνίστηκε φιλότιμα αλλά η εμπειρία της αντιπάλου της τελικά μέτρησε). Στο σημείο αυτό το παιχνίδι φάνηκε να γέρνει υπέρ της ομάδας της Κηφισιάς καθώς στις τρεις από τις πέντε παρτίδες που απέμεναν οι σκακιστές της είχαν το πάνω χέρι. Πράγματι ο Γιώργος Καραγιάννης ηττήθηκε τελικά (αν και πάλεψε μέχρι τέλους) από τον Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο, όμως η ήττα αυτή αντισταθμίστηκε από την καθαρή νίκη του Κωνσταντίνου Μέρτογλου επί του Στέφανου Κουμένου. Έμεναν οι παρτίδες του Παναγιώτη Καλόφωνου με τον Δημήτρη Πρεζεράκο στην οποία ο σκακιστής του Σ.Ο.Αιγάλεω πιεζόνταν σε ένα φινάλε με ένα πιόνι λιγότερο, της Κλέιντα Ταφάνι με την Κωνστατίνα Παναγιωτίδη όπου επίσης η σκακίστρια μας πάλευε σε ένα φινάλε με πιόνι λιγότερο και η παρτίδα του Νικόλα Καραγιώργου με τον Βλάση Κουκουβέ, όπου ο νεαρός σκακιστής μας είχε σημαντική στρατηγική υπεροχή αλλά και κάποια πίεση χρόνου. Τελικά ο Παναγιώτης Καλόφωνος, με ευρηματική άμυνα, κράτησε την ισοπαλία ενώ ο Νικόλας Καραγιώργος, αν και θυσίασε διαφορά για να διεκδικήσει τη νίκη τελικά έμεινε στη ισοπαλία με τριπλή επανάληψη (και οι δύο αντίπαλοι δεν ήθελαν να ρισκάρουν πιθανή ήττα) και έμενε η παρτίδα της Κλέιντα Ταφάνι η οποία, στο μεταξύ, είχε "γυρίσει" καθώς η σκακίστρια του Αιγάλεω όχι μόνο είχε ανακτήσει το πιόνι αλλά διεκδικούσε πλέον τη νίκη. Τελικά όμως η πίεση του ματς αλλά και το γεγονός ότι ο δρόμος προς τη νίκη απαιτούσε την εύρεση αρκετών κινήσεων ακριβείας οδήγησε και αυτή την παρτίδα στην ισοπαλία και στο τελικό 5-5 όλο το ματς.

Η Κλέιντα Ταφάνι κρατά φέτος επάξια τη σκακιέρα της νεάνιδας <16. Στο ματς με την Κηφισιά πάλεψε μέχρι το τέλος διεκδικώντας ακόμη και τη νίκη.
Αυστηρά αγωνιστικά, η ισοπαλία αυτή απομακρύνει τον Σ.Ο.Αιγάλεω από τη διεκδίκηση των πρώτων θέσεων του ομίλου και τη συμμετοχή στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας 2019, στόχος, όμως, που είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολος λόγω της παρουσίας ισχυρών ομάδων τον όμιλο. Από την άλλη, τόσο το ματς αυτό όσο και τα επόμενα δίνουν τη δυνατότητα στον Σ.Ο.Αιγάλεω να δοκιμάσει νέα πρόσωπα, προερχόμενα από τα τμήματα ανάπτυξης του σωματίου, τα οποία αναμένεται στο κοντινό μέλλον να στελεχώσουν την ομάδα. Την επόμενη Κυριακή 24/2, στον 7ο γύρο της διοργάνωσης (2ος γύρος της Β' φάσης) ο Σ.Ο.Αιγάλεω αντιμετωπίζει εντός έδρας την ομάδα του Α.Ο.Πεύκης σε ένα αντικειμενικά δύσκολο ματς καθώς (και) η ομάδα της Πεύκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη με μεταγραφές, Οι σκακιστές του Σ.Ο.Αιγάλεω θα αγωνιστούν χωρίς άγχος και θα προσπαθήσουν για ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Δείτε τα αποτελέσματα του Π.Ο.Α. στο Chess-Results (εδώ) και στη σελίδα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. (εδώ) ενώ η κλήρωση και τα αποτελέσματα για τη Β' φάση της διοργάνωσης είναι διαθέσιμα επίσης στο Chess-Results (εδώ).  

Στο Ομαδικό Κύπελλο Αττικής Φιλίας "Νίκος Στρόφαλης" 2019 ο Σ.Ο.Αιγάλεω, στον 6ο γύρο της διοργάνωσης, γνώρισε την ήττα εκτός έδρας από την ομάδα του Πανιώνιου Γ.Σ. με 3,5-2,5 και έμεινε λίγο πιο πίσω στη βαθμολογία με 7 βαθμούς σε 5 αγώνες. Στον 7ο και τελευταίο γύρο του τουρνουά την Κυριακή 24/2 ο Σ.Ο.Αιγάλεω θα αγωνιστεί και πάλι εκτός έδρας, αυτή τη φορά στου Αμπελόκηπους με τον ομάδα του Σ.Ο. "Θωμάς Γεωργίου" και θα διεκδικήσει τη νίκη και ένα καλό πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία. Αναλυτικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο Chess-Results αλλά και από την Ε.Σ.Σ.Ν.Α.