18 Ιαν 2011

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ!

Το εξώφυλλο του θαυμάσιου βιβλίου του Παναγή Σκλαβούνου, μιας πραγματικά επίπονης και πρωτότυπης εργασίας!

Κυκλοφόρησε το εξαιρετικό  βιβλίο «Έλληνες σκακιστές του 19ου αιώνα» του  γνωστού σκακιστή του Ζήνωνα Γλυφάδας Παναγή Σκλαβούνου.
Στην Εισαγωγή του βιβλίου γίνεται μικρή αναφορά στην προ του 19ου αιώνα εποχή, στο βυζαντινό "ζατρίκιο", τους Φαναριώτες και σε σκακιστικές προσωπικότητες της μεταναγεννησιακής Ευρώπης, που είχαν ελληνική καταγωγή.Ακολουθεί η εξιστόρηση της πορείας του σκακιού στην απελευθερωμένη από την Οθωμανική κυριαρχία χώρα. Περιλαμβάνονται τα κεφάλαια: η Επτανησιακή σχολή, ο κύκλος των σκακιστών της Πάτρας, οι «στωικοί» και οι «άριστοι» των Αθηνών, Έλληνες σκακιστές του 19ου αιώνα που έζησαν στο εξωτερικό.Περιέχονται πολλά στοιχεία για τη σκακιστική δραστηριότητα του κορυφαίου Έλληνα σκακιστή του 19ου αιώνα ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, στοιχεία για το "ελληνικό άνοιγμα" στο σκάκι, για τον επιθανάτιο θρήνο που έγραψε στην Πάτρα ο συνθέτης Ιωσήφ Λιμπεράλης όταν πέθανε ο Αμερικανός πρωταθλητής Πολ Μόρφυ, για τον πρώτο Έλληνα εκδότη σκακιστικού περιοδικού και άλλες άγνωστες ως σήμερα πληροφορίες. Στα Παραρτήματα υπάρχουν παρτίδες και σκακιστικά προβλήματα Ελλήνων εκείνης της περιόδου.
Το βιβλίο είναι έκδοση του συγγραφέα (τηλ. 6932146398, askl27@otenet.gr) και είναι σημαντικό για την αναγνώριση του ελληνικού σκακιού του 19ου αιώνα.
Συγχαρητήρια στον Παναγή για την πρωτότυπη δουλειά του που σίγουρα αξίζει να καταλαμβάνει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας!