19 Ιουλ 2014

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΕΑΝΙΚΑ!

O Βασίλης Κασιούμης πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση στην κατηγορία Ο10, έφτασε πολύ κοντά στην πρωτιά και κατέλαβε τελικά την 3η θέση. Χάρη στη δουλειά και την προσπάθειά του είναι σίγουρο ότι θα έχει και άλλες επιτυχίες στο μέλλον (φωτό από το επίσημο site της διοργάνωσης)
Πολύ καλές εμφανίσεις που συνοδεύτηκαν από επιτυχίες και διακρίσεις πραγματοποίησαν οι νεαροί αθλητές του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω, οι οποίοι συμμετείχαν στα Πανελλήνια Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων 2014 που διεξήχθησαν στο Ρίο της Αχαΐας αμέσως μετά το Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας.

Ανάμεσα στα πολλά καλά αποτελέσματα των αθλητών του Σ.Ο.Αιγάλεω ξεχωρίζουν αδιαμφισβήτητα οι τρίτες θέσεις που κατέλαβαν ο Βασίλης Κασιούμης και ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος στις κατηγορίες Ο10 και Ο16 αντίστοιχα. 

Ο Βασίλης Κασιούμης, πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση στην κατηγορία Ο10 (ανοιχτή (στην ουσία αγοριών) κατηγορία κάτω των 10 ετών) και βρισκόταν μέχρι και τον τελευταίο γύρο στην κορυφή έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία σχεδόν όλους τους άμεσους ανταγωνιστές του. Στην τελευταία παρτίδα, όμως, το άγχος και η προσμονή της πρωτιάς φαίνεται πως έπαιξαν το ρόλο τους και έτσι ο Βασίλης αν και είχε μια εντελώς κερδισμένη θέση απέναντι στον Βαγγέλη Πατρελάκη, τελικά, παίζοντας πολύ κάτω από τις δυνατότητες του στο τέλος της παρτίδας, γνώρισε την ήττα, σε μια παρτίδα που και η ισοπαλία θα του αρκούσε για την πρώτη θέση... Έτσι περιορίστηκε στην 3η θέση. Αν και το τελικό αποτέλεσμα ασφαλώς άφησε μια πικρή γεύση στο νεαρό Βασίλη, που άξιζε την πρωτιά, εντούτοις, έδειξε ότι ο Βασίλης είναι πλέον ανάμεσα στους κορυφαίους πανελλαδικά στην κατηγορία κάτω των 10 ετών. Έχοντας αποκτήσει πλέον πίστη στον εαυτό του και με τη διαρκή άνοδό του μέσα από την προπόνηση και τα τουρνουά είναι σίγουρο ότι θα πρωταγωνιστήσει και τις επόμενες χρονιές στην κατηγορία του!

Ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος (πρώτος από δεξιά) κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία Ο16 επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας από τους κορυφαίους σκακιστές πανελλαδικά στην ηλικιακή του ομάδα (φωτό από το επίσημο site της διοργάνωσης)
Στην κατηγορία Ο16 ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος επιβεβαίωσε και αυτός ότι είναι στους κορυφαίους στην ηλικιακή του ομάδα και έδειξε ότι έχει κατακτήσει πλέον ένα νέο και ανώτερο σκακιστικό επίπεδο. Αντιμετώπισε και αυτός σχεδόν όλους τους ισχυρούς της κατηγορίας και ηττήθηκε μόνο από το Σταμάτη Κούρκουλο-Αρδίτη σε μια παρτίδα που θα μπορούσε να έχει και διαφορετικό αποτέλεσμα. Παρά όμως αυτή την ήττα στον 8ο γύρο ο Άκης (όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του) επέστρεψε δριμύτερος και με μια καθαρή νίκη επί του Γιάννη Καλογερή στο 9ο γύρο κατέλαβε την 3η θέση! Ο Άκης ανήκει σίγουρα στους αθλητές από τους οποίους περιμένουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Εξάλλου αυτή δεν ήταν η πρώτη του πανελλήνια επιτυχία καθώς το 2012 είχε καταλάβει την 3η θέση στην κατηγορία Ο14.

Στην ίδια κατηγορία (Ο16) αγωνίστηκαν επίσης ο Παναγιώτης Καλόφωνος και ο Πέτρος Αδάμης. Ο Παναγιώτης, με 5/9, κατέλαβε την 13η θέση στην κατηγορία ενώ ο Πέτρος, με 4,5/9, αναδείχθηκε 18ος. Ο Παναγιώτης πραγματοποίησε μια καλή εμφάνιση κοντά στην αναμενόμενη απόδοσή του. Ως συνήθως έδειξε σταθερότητα και πείσμα και φαίνεται πως την επόμενη χρονιά μπορεί να είναι εκ των πρωταγωνιστών. Ο Πέτρος είχε και αυτός ένα θετικό αποτέλεσμα (πάνω από την αναμενόμενη απόδοσή του). Λίγο μετά τα μισά του τουρνουά βρέθηκε στα πρώτα τραπέζια να διεκδικεί ακόμη και είσοδο στην τριάδα. Δουλεύει και αυτός συστηματικά και μπορεί του χρόνου να διεκδικήσει κάτι αρκετά καλύτερο.

Πολύ θετική παρουσία είχαμε και στην κατηγορία Ο08 όπου ο Ανδρέας-Μάριος Μηναδάκης κατέλαβε την 5η θέση! Ο Ανδρέας, αν και κλήθηκε στο Ρίο ως επιλαχών από την Αττική, στην πρώτη του συμμετοχή σε τελική φάση πανελλήνιου πρωταθλήματος, έδειξε ότι δίκαια βρέθηκε εκεί καθώς, παίζοντας πολύ καλό σκάκι, διεκδίκησε σχεδόν μέχρι το τέλος την είσοδό του στην τριάδα και αν δεν ήταν εκείνη η αβλεψία του 7ου γύρου όπου με ντάμα παραπάνω και εύκολα κερδισμένη θέση επέτρεψε ένα απλό ματ σε μια κίνηση στον αντίπαλό του, πιθανώς να τα είχε καταφέρει. Εντούτοις και η 5η θέση είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και μια πολύ καλή αρχή για τον Ανδρέα που δείχνει ιδιαίτερη αγάπη και πάθος για το σκάκι και φαίνεται ότι θα ακολουθήσει στα βήματα των πολύ καλών νεαρών σκακιστών του Σ.Ο.Αιγάλεω.

Τέλος στην κατηγορία G16 (κορίτσια κάτω των 16 ετών) είχαμε τη συμμετοχή τριών σκακιστριών του Σ.Ο.Αιγάλεω: της Ειρήνης και της Φιλίππας Λιάπη-Ζενεμπίση, οι οποίες, αμφότερες με 4,5/7, ισοβάθμησαν στις θέσεις 4-5 καθώς και της Βασιλικής Ρηγάτου, που με 3/7 κατέλαβε τη 17η θέση. Αν και έφτασαν κοντά, αυτή τη φορά οι αδερφές Λιάπη-Ζενεμπίση δεν τα κατάφεραν να μπουν στην τριάδα. Η Ειρήνη μέχρι τον 4ο γύρο ήταν στην κορυφή, όμως δύο συνεχόμενες ήττες την κράτησαν πίσω ενώ η Φιλίππα, αν και ήταν πάντα κοντά στις πρώτες σκακιέρες, εντούτοις δεν μπόρεσε να πετύχει το κάτι παραπάνω. Πάντως και τα δύο κορίτσια πιστοποίησαν ότι είναι ανάμεσα στις καλύτερες πανελλαδικά στην ηλικιακή τους κατηγορία ενώ η Βασιλική, η οποία βρέθηκε στο Ρίο από την αγάπη της για το σκάκι, αποκόμισε χρήσιμες εμπειρίες που θα την κάνουν ακόμη καλύτερη σκακίστρια στο μέλλον.

Κλείνοντας να αναφέρουμε τη συμμετοχή των αδερφών Παναγιώτη και Αντώνη Λάσπα στις κατηγορίες Ο16 (27η θέση) και Ο12 (30η θέση) αντίστοιχα οι οποίοι, αν και προέρχονται από το Σ.Ο.Αιγάλεω, αγωνίζονται φέτος με την Α.Μ.Ε.Σ. Νέας Ερυθραίας.

Αναλυτικά στοιχεία, αποτελέσματα, στατιστικά, φωτογραφίες κτλ από τα Πανελλήνια Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα Παίδων-κορασίδων 2014 υπάρχουν στη σελίδα της διοργάνωσης αλλά και στο Chess-Results.