18 Δεκ 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2012: 9η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος των αγώνων. Από αριστερά Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση, Γιώργος Καραγιάννης, Πολυχρόνης Δρακόπουλος, Γιάννης Σπυρακόπουλος (ο πρόεδρος του Σ.Ο.Αιγάλεω συνόδευσε την ομάδα στην Πάτρα), Νίκος Καυκαλάς και Παναγιώτης Καλόφωνος. Παρά την κούραση και την ήττα του τελευταίου γύρου, είναι εμφανής η καλή διάθεση όλων γεγονός που πηγάζει από το το "δέσιμο" της ομάδας.
Την 9η θέση ανάμεσα σε 16 ομάδες κατέλαβε η ομάδα παίδων-κορασίδων του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων 2012, που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι (17/12) στην Πάτρα.

Στον τελευταίο 5ο γύρο η ομάδα μας είχε πολύ δύσκολο έργο απέναντι στην ισχυρότατη -ελέω μεταγραφών- ομάδα της Π.Σ. Περιστερίου. Παρά την προσπάθεια όλων των παικτών μας, οι οποίοι πάλεψαν σε όλες τις σκακιέρες, το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ήττα της ομάδας μας με το βαρύ 0-6.

Η τελική συγκομιδή του Σ.Ο.Αιγάλεω ήταν 5 βαθμοί σε 5 αγώνες (2 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες), ένα αποτέλεσμα αξιοπρεπές που με λίγη "τύχη" στη κλήρωση του τελευταίου γύρου του ελβετικού θα μπορούσε πιθανώς να ήταν καλύτερο. Όμως πέρα από το αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αυτό που μετράει ακόμη περισσότερο ήταν, ότι, παρά τα ατυχή αποτελέσματα (ο λόγος κυρίως για την ισοπαλία με τη Σ.Α. Χανίων και την ήττα από τον Πειραϊκό Ο.Σ.), η ομάδα αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες, δέθηκε περισσότερο και "κέρδισε" δύο νέα μέλη. O λόγος για τους Βασίλη Κασιούμη και Βούλα Παλιούρα.
Ο 8χρονος Βασίλης είχε ένα δύσκολο έργο καθώς κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Κατωπόδη στη σκακιέρα κάτω των 10 ετών και να αντιμετωπίσει σκακιστές με περισσότερη εμπειρία. Παρά το 1/5 (το οποίο θα μπορούσε σίγουρα να είναι καλύτερο αφού ο Βασίλης έχασε σημαντικές ευκαιρίες νίκης σε κάποιες παρτίδες λ.χ. εναντίον του Ν. Γεωργακόπουλου της Σ.Α.Χανίων) το τουρνουά αυτό αποτέλεσε ένα εξαιρετικό μάθημα για το νεαρό σκακιστή μας, ο οποίος έμαθε να χρησιμοποιεί καλύτερα το χρόνο του πάνω στη σκακιέρα και να αντιμετωπίζει κάθε παρτίδα με μεγάλη σοβαρότητα. Έχοντας ακόμη δύο χρόνια μπροστά του στην κατηγορία κάτω των 10 ετών είναι σίγουρο ότι στο κοντινό μέλλον θα δούμε περισσότερα από αυτόν.
Η Βούλα Παλιούρα από την άλλη είχε ένα θετικό αποτέλεσμα (3/5), όμως το σημαντικότερο είναι ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνει ένα δυναμικό στυλ παιχνιδιού, το οποίο μπορεί να την οδήγησε σε κάποια λάθη -λόγω απειρίας- σε αυτό το τουρνουά, με περισσότερη όμως δουλειά είναι βέβαιο πως θα την οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα καθώς φαίνεται να είναι σε μια μεταβατική φάση όπου προσπαθεί να ανέβει ένα επίπεδο.
Από τους υπόλοιπους, ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος είχε αδιαμφισβήτητα την καλύτερη απόδοση. Παρά την ήττα του στον τελευταίο γύρο (σε μια μαχητική όμως παρτίδα, την οποία έχασε με πτώση σημαίας (σε περίπλοκη θέση) λόγω κακής λειτουργίας του χρονομέτρου) τελείωσε το τουρνουά με 3,5/5 απέναντι σε αρκετά ισχυρούς αντιπάλους, παίζοντας πολύ ώριμα αλλά και δυναμικά σε κάποιες περιπτώσεις, γεγονός που δείχνει ότι κι αυτός ανεβαίνει επίπεδο αφήνοντας πίσω ορισμένες αδυναμίες του όπως ο δισταγμός σε περίπλοκες θέσεις.
Ο Παναγιώτης Καλόφωνος (2,5/5), είχε κι αυτός δύσκολο έργο στις πρώτες σκακιέρες. Με καλή θεωρητική κατάρτιση και πίστη στον εαυτό του κοντράρει οποιονδήποτε αντίπαλο και τα πάει καλά ιδιαίτερα με τους θεωρητικά ισχυρότερους. Από την άλλη μερικές φορές φαίνεται να έχει πρόβλημα απέναντι σε θεωρητικά ασθενέστερους αντιπάλους γεγονός που του στερεί μερικούς ευκολότερους -στα χαρτιά τουλάχιστον- πόντους. Παίζει πάντως ώριμα και προσπαθεί να παγιώσει το τρέχον επίπεδό του.
Η Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση είχε ένα καλό τουρνουά (3,5/5) και έδωσε χρήσιμους πόντους στην ομάδα. Το παιχνίδι της έχει βελτιωθεί σημαντικά, όμως, αν και έχει κάνει σημαντικά βήματα και στον τομέα της ψυχολογίας (πιστεύει περισσότερο στον εαυτό της), το άγχος και η πίεση μιας κρίσιμης παρτίδας εξακολουθούν να την καταβάλουν ορισμένες φορές όπως συνέβη, με σχεδόν δραματικό τρόπο, στην παρτίδα της με τη Β. Μανωλοπούλου του Πειραϊκού Ο.Σ., όπου έχασε αρκετές ευκαιρίες νίκης.
Τέλος οι δύο 12χρονοι Γιώργος Καραγιάννης και Νίκος Καυκαλάς μοιράστηκαν το βάρος της αντίστοιχης σκακιέρας. Ο Γιώργος έκανε σκορ 1,5/2 παίζοντας μια καλή παρτίδα στο ματς με τον Α.Σ.Ο.Ν. "Έπαχτος" ενώ ο Νίκος έκανε 1/3 έχοντας τόσο καλές (λ.χ. στην παρτίδα του με τον Σ. Πετράκη της Σ.Α.Χανίων) όσο και κακές στιγμές (λ.χ. η παρτίδα με το Γ. Αλεξάκη του Πειραϊκού Ο.Σ.). Και οι δύο φαίνεται να μπαίνουν σε φάση μεγαλύτερης σκακιστικής ωριμότητας, προσπαθούν αρκετά και σίγουρα έχουν δυνατότητες για παραπάνω.

Στιγμιότυπο από το ματς του 3ου γύρου με με τον Πειραϊκό Ο.Σ.. Όλοι οι παίχτες μας είναι απορροφημένοι στις παρτίδες τους. Στο δεξί μέρος της φωτό διακρίνονται οι Πολυχρόνης Δρακόπουλος, Παναγιώτης Καλόφωνος και Νίκος Καυκαλάς ενώ στο βάθος φαίνεται και η Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση.
Για την ιστορία, το φύλλο αγώνος του 5ου γύρου έχει ως εξής (ο Σ.Ο.Αιγάλεω είχε τα λευκά στην 1η σκακιέρα):

Σ.Ο. Αιγάλεω - Π.Σ. Περιστερίου: 0-6
1. Καλόφωνος Π. - Σταθόπουλος Ι. 0-1
2. Δρακόπουλος Π. - Παπαδόπουλος Γ. 0-1
3. Καυκαλάς Ν. - Ιωαννίδης Ε.. 0-1
4. Κασιούμης Β. - Λάσπας Α. 0-1
5. Λιάπη-Ζενεμπίση Φ. - Παπαθανασίου Ε.. 0-1
6. Παλιούρα Π. - Κόκκοτα Φ. 0-1

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι πρωταθλήτρια για το 2012 αναδείχθηκε η ομάδα του Σ.Ο. Καβάλας η οποία συγκέντρωσε τους ίδιους βαθμούς (9) με την Π.Σ. Περιστερίου, υπερτερούσε όμως στα κριτήρια ισοβαθμίας.

Προετοιμασία και συγκέντρωση για το επόμενο ματς. Από αριστερά και κυκλικά. Γιάννης Σπυρακόπουλος, Βασίλης Κασιούμης, Γιώργος Καραγιάννης, Νίκος Καυκαλάς, Παναγιώτης Καλόφωνος, Άγγελος Σανδαλάκης (η συνδρομή του ήταν πολύ σημαντική στην καλή παρουσία της ομάδας), Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση και Πολυχρόνης Δρακόπουλος
Κλείνοντας αυτό τον απολογισμό πρέπει να ευχαριστήσουμε τους γονείς όλων των παιδιών που διέθεσαν χρόνο και χρήμα για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους στην Πάτρα, ενώ ένα ευχαριστώ πάει και στους προπονητές Άννα-Μαρία Μπότσαρη, Κώστα Μουτούση και Άγγελο Σανδαλάκη για τη δουλειά που κάνουν με τα παιδιά. Ειδικά στον Άγγελο πάει ένα ακόμη ευχαριστώ καθώς οικειοθελώς προσφέρθηκε να συνοδέψει την ομάδα τόσο ως αρχηγός όσο και ως προπονητής, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε όλα τα παιδιά.

Αναλυτική παρουσίαση της διοργάνωσης με αποτελέσματα, συνθέσεις ομάδων, δελτία τύπου, παρτίδες και φωτογραφικό υλικό παρέχεται στην ιστοσελίδα: http://www.essp.gr/neanikaomadika2012/