2 Ιαν 2012

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2011 (Α ΜΕΡΟΣ).

Κάποιες από τις στιγμές χαράς που έζησαν οι παίκτες μας, μετά από μεγάλη βέβαια προσπάθεια, ελπίζουμε να επαναληφθούν και τη νέα χρονιά!

Το 2011 ήταν μια χρονιά που το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης. Η κρατική επιχορήγηση προς τα σωματεία, εδώ και κάποια χρόνια, έχει πάψει να υφίσταται, ενώ σχεδόν εκμηδενίστηκαν και οι επιχορηγήσεις των δήμων προς αυτά. Επιπλέον, η προσέλκυση ιδιωτών χορηγών μέσα στη βαθιά ύφεση είναι εξαιρετικά δύσκολη για ένα πνευματικό άθλημα όπως το σκάκι που στερείται τηλεθέασης. Επιπρόσθετα, πολλά από τα μέλη δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τη συνδρομή τους, που συνήθως είναι το μόνο έσοδο για τα σωματεία. Επομένως, χωρίς χρήματα ο σωματειακός αθλητισμός προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.
Ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω αντιμετώπισε και ένα ακόμη μεγάλο θέμα που αφορούσε την ίδια του την αίθουσα και επομένως την επιβίωσή του. Τελικά μετά από πολλές συζητήσεις, συσκέψεις  και  ανταλλαγές εγγράφων με τους φορείς που ενεπλάκησαν στο θέμα (Αττικό Μετρό, Παντεχνική, Δήμος Αιγάλεω, Πολεοδομία), το σωματείο γύρισε στην παλιά του έδρα, η οποία έχει ανακαινιστεί σε μεγάλο βαθμό. Όποια προβλήματα υπάρχουν ακόμη θα επιλυθούν με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου.
Αν και ο Σ.Ο. Αιγάλεω δίνει μεγάλη βάση στην καλλιέργεια του σκακιού στις μικρές ηλικίες, δε θα πρέπει να παραγνωριστεί η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης του ομάδας, που εντυπωσίασε στον Προκριματικό Όμιλο της Α Εθνικής όπου τερμάτισε αήττητη, πρώτη με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς σε 7 αγώνες. Η ομάδα μας αγωνίστηκε για δεύτερη φορά στην Α Εθνική Κατηγορία, όπου έκανε καλή εμφάνιση, αλλά υποβιβάστηκε στις λεπτομέρειες, αγωνιζόμενη και χωρίς ξένους παίκτες. Η χαρά όλων μας είναι ότι αυτή η ομάδα έχει κτιστεί με προσπάθειες πολλών ετών και αποτελείται ως επί το πλείστον απο γηγενείς παίκτες, με την προσθήκη του ΙΜ Θανάση Καραγιάννη, ο οποίος όμως κατοικεί στην περιοχή.
Πολύ καλή εμφάνιση σημείωσε η ομάδα μας και στο Κύπελο Αττικής όπου συμμετείχε στο final-4, καταλαμβάνοντας τελικά την τέταρτη θέση.
Σημαντική επιτυχία θεωρείται η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αττικής, που διεξήχθη στη Νίκαια, από τον ΙΜ Θανάση Καραγιάννη. Πρωταθλητής Αττικής ανακηρύχθηκε ο  GM Σπύρος Καπνίσης.