11 Ιουλ 2018

Α' ΕΘΝΙΚΗ 2018: ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΗΤΤΑ 6-4 ΣΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Φ.Η.

Η ομάδα του Σ.Ο.Αιγάλεω (αριστερά) πριν την έναρξη του ματς του 1ου γύρου απέναντι στον Ο.Φ.Η.
Σημαντική ευκαιρία για ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην ισχυρή ομάδα του Ο.Φ.Η. έχασε η ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω στον 1ο γύρο του 46ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας και γνώρισε τελικά την ήττα με σκορ 6-4.

Το ματς ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπο και όλες οι παρτίδες κρίθηκαν μετά από αρκετές ώρες. Με το σκορ στο 4-4 και τις παρτίδες των Ντούσαν Λέκιτς και Χρήστου Γκουτούφα σε εξέλιξη, η ισοπαλία φαινόταν ως ένα αρκετά πιθανό αποτέλεσμα καθώς και οι δύο παίχτες μας είχαν μάλλον ασφαλείς θέσεις. Η κούραση της ημέρας όμως φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο της και έτσι, αρκετά απροσδόκητα, και οι δύο παρτίδες χάθηκαν διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα υπήρξαν ευκαιρίες ακόμη και για νίκη καθώς τόσο ο Χρήστος Γκουτούφας όσο και ο Παναγιώτης Λάσπας πέρασαν από πολύ καλύτερες και μάλλον κερδισμένες θέσεις.

Αυτό όμως που, παρά την ήττα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι, ότι η ομάδα εμφανίστηκε σε καλή κατάσταση, με ιδιαίτερα μαχητική διάθεση (χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρτίδα του Σπύρου Τσαγκαρόπουλου που αν και από χειρότερη θέση το πάλεψε μέχρι τέλους) και κοντράρισε στα ίσα μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος γεγονός που δημιουργεί θετικές προσδοκίες για μια καλή εμφάνιση στη συνέχεια. Πρέπει να αναφερθεί η πολύ καλή απόδοση και των τριών γυναικείων σκακιέρων (η Νατάσα Ριχτέροβα στην πρώτη της εμφάνιση με την ομάδα και πιθανώς από το άγχος της πρεμιέρας ξεκίνησε μουδιασμένα απέναντι στην ισχυρή Σουζάνα Τσιμπίκοβα αλλά ισορρόπησε τη θέση και βρέθηκε να πιέζει ακόμη και για κάτι παραπάνω, η Αμαλία Κουτσίδη επιβλήθηκε της Εύας Σερπετσιδάκη ενώ πολύ σημαντική η νίκη της Κλέιντα Ταφάνι επί της Νεφέλης Ματθαιάκη). Καλή παρτίδα και για τον Παναγιώτη Καλόφωνο αλλά και για τον Παναγιώτη Λάσπα (η πίεση χρόνου τον απέτρεψε από το να παίξει για νίκη σε μια εμφανώς ανώτερη θέση). Πολύ μαχητικοί επίσης τόσο ο Άκης Δρακόπουλος που πάλεψε στα ίσα τον ισχυρό αντίπαλό του και "λύγισε" μόνο στο τέλος όσο και ο Αντώνης Λάσπας που επίσης έπαιξε μια πολύ καλή παρτίδα, ενώ αδικήθηκαν από τα αποτελέσματά του τόσο ο Ντούσαν Λέκιτς (η ισοπαλία θα ήταν το δίκαιο αποτέλεσμα στην παρτίδα του) όσο και ο Χρήστος Γκουτούφας (πέρασε από σαφώς καλύτερη θέση ενώ στο τέλος η παρτίδα ήταν ξεκάθαρα ισόπαλη).

Το φύλλο αγώνος της συνάντησης έχει ως εξής:
Α' Εθνική 2018 - 1ος γύρος: 
Ο.Φ.Η. - Σ.Ο.Αιγάλεω : 6-4
 
Κελίρης Α. - Lekic D.: 1-0
Morozov N. - Δρακόπουλος Π.: 1-0
Χριστοδούλου Π. - Τσαγκαρόπουλος Σ.: 1-0
Βλάχος Κ. - Λασπας Π.: 0,5-0,5
Cibickova Z. - Richterova N.: 0,5-0,5
Σερπετσιδάκη Ε. - Κουτσίδη Α.: 0-1
Ματθαιάκη Ν. - Ταφάνι Κ.: 0-1
Καδιάνης Γ. - Καλόφωνος Π.: 0-1
Σερπετσιδάκης Ν. - Λάσπας Α.: 1-0
Καζάκος Ν. - Γκουτούφας Χ.: 1-0

Στον 2ο γύρο ο οποίος είναι ήδη σε εξέλιξη (το κείμενο γράφεται το πρωί της 11/7) ο Σ.Ο.Αιγάλεω αντιμετωπίζει το Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών (οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες ξανά το 2011 στην Ερέτρια) και θα επιδιώξει να πετύχει την πρώτη του νίκη στο τουρνουά.

Τα ματς του Σ.Ο.Αιγάλεω (όπως και τα υπόλοιπα ματς του πρωταθλήματος) θα μεταδίδονται ζωντανά από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης (εδώ) ενώ κληρώσεις,  αναλυτικά αποτελέσματα και στατιστικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από το Chess-Results.