Ίκαρος 2018

25 Μαρ 2012

ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΣ ΚΑΙ 6η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΑ 2012

Άποψη του χώρου αγώνων στο τελευταίο εντός έδρας ματς του Σ.Ο.Αιγάλεω με τον Α.Σ.Παπάγου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό η ομάδα επανήλθε στην παλιά της έδρα, η οποία είναι μικρότερη από την αίθουσα στο εμπορικό κέντρο La Mirage αλλά σαφώς πιο "ζεστή" και πιο "σκακιστική".

Την ήττα με σκορ 6,5-3,5 γνώρισε η ομάδα του Σ.Ο.Αιγάλεω από τον Πανελλήνιο Γ.Σ. στην 9η και τελευταία αγωνιστική του Προκριματικού Ομίλου Α' Εθνικής (Π.Ο.Α.) 2012 της Αττικής. Η ομάδα μας αγωνίστηκε με πολύ νεανική σύνθεση αφού από τους 10 σκακιστές και σκακίστριες μας οι 9 ήταν κάτω από 23 ετών. Τα αίτια, πάντως, της ήττας δεν ήταν ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας της ομάδας αλλά το γεγονός ότι οι ανδρικές σκακιέρες δεν "τράβηξαν" σε αυτό το ματς ενώ σε κάποιες παρτίδες χάθηκαν ευκαιρίες για καλύτερα αποτελέσματα. Νίκες για το Σ.Ο.Αιγάλεω πέτυχαν η Ειρήνη-Λιάπη Ζενεμπίση επί της Κωνσταντίνας Δούνη, ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος επί του Αχιλλέα Κούρου και ο Γιάννης Κατωπόδης επί του Νικήτα Γεωργιάδη ενώ ισόπαλη έληξε η παρτίδα του Αποστόλη Τσιροπούλα με την Ιουλία Μάκκα. Αντίθετα ηττήθηκαν ο Θανάσης Καραγιάννης από τον Αλέξανδρο Δούνη, ο Λεωνίδας Λιάσκος από το Νίκο Σκαλκώτα, ο Παναγιώτης Καλόφωνος από το Δημήτρη Δήμπα (ο Παναγιώτης εμφανίστηκε καλά προετοιμασμένος, έβγαλε πολύ καλή θέση δαπανώντας ελάχιστο χρόνο με αποτέλεσμα να φέρει τον αντίπαλό του σε πίεση χρόνου αλλά τελικά δεν τα κατάφερε...), η Μυρτώ Κοιλιακούδη από την Ευανθία Μάκκα, η Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση από την Ασπασία Δούνη και ο Γιώργος Καραγιάννης από τη Μαρία Δούνη (ο Γιώργος βρήκε τρόπο να κερδίσει ένα κομμάτι, η αντίπαλός του, μην έχοντας επιλογή, αναγκάστηκε να το θυσιάσει, αποκτώντας όμως έτσι, κάπως απρόσμενα, ισχυρή επίθεση, η οποία της έδωσε τελικά τη νίκη...). Η ήττα αυτή άφησε μια μάλλον πικρή γεύση αφού με νίκη στο ματς, σε συνδυασμό με την ισοπαλία του Σ.Μ.Σ Ελευσίνας με τον Α.Σ. Παπάγου, η ομάδα μας θα κατατασσόταν 4η αποκτώντας δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση του πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας. Από την άλλη, μεταξύ σοβαρού και αστείου, η ήττα αυτή μας απάλλαξε από το δίλημμα της συμμετοχής μας στην Α' Εθνική σε μια εποχή που η οικονομική κατάσταση του σωματείου δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινη...

 Ο Γιάννης Κατωπόδης αποτέλεσε μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή στις νεανικές σκακιέρες. Ο Γιάννης έχει βελτιώσει αισθητά το παιχνίδι του τον τελευταίο καιρό και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματά του.

Κάνοντας έναν απολογισμό της παρουσίας μας στον φετινό Π.Ο.Α. μπορούμε να πούμε ότι η πορεία μας ήταν μέτρια. Με την παρουσία τριών ισχυρών ομάδων που υποβιβάστηκαν από την Α' Εθνική (Σ.Ο. Καλλιθέας, Σ.Α.Σ. Κορωπίου, Σ.Ο. Ηλιούπολης) και δύο νέων, φιλόδοξων και ενισχυμένων με μεταγραφές ομάδων από τη Β' Εθνική (Σκακιστική Άνοιξη, Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας) ο φετινός Π.Ο.Α. ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπος καθώς κανένα ματς δεν ήταν "εύκολο" για καμία ομάδα (αυτό φαίνεται άλλωστε εύκολα από τα "κλειστά" σκορ σε πολλά ματς τα οποία έληξαν με 5,5-4,5 ή 5-5). Η ομάδα μας ακόμη μια χρονιά βασίστηκε στις δικές της δυνάμεις και κατάφερε να μη κινδυνέψει σε καμία στιγμή να βρεθεί στη ζώνη του υποβιβασμού. Από την άλλη, όμως, σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται ότι έλειψε το "κάτι παραπάνω" το οποίο θα έδινε τη νίκη σε κρίσιμα ματς, με αποτέλεσμα η ομάδα, αν και είχε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, να μη μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, με εξαίρεση το ματς με τη Σκακιστική Άνοιξη, όπου γενικά η ομάδα έπαιξε άσχημα, σχεδόν σε όλα τα άλλα ματς χάθηκαν ευκαιρίες για καλύτερο αποτέλεσμα ("χτυπητά" παραδείγματα αποτελούν τα ματς με Κορωπί (κυρίως) και Καλλιθέα όπου χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες νίκης) ενώ ακόμη και σε κάποια "οριακά" ματς όπου η ομάδα πήρε κάποιους απρόσμενους πόντους από ισόπαλες ή χαμένες αντικειμενικά θέσεις (π.χ. με Ηλιούπολη ή Παπάγου) στα ίδια ματς χάθηκαν με αντίστοιχο τρόπο κάποιοι πόντοι τους οποίους αντικειμενικά έπρεπε να κερδίσουμε. Η μείωση των σκακιερών από 12 σε 10 επίσης επηρέασε μάλλον αρνητικά την ομάδα μας αφού "κόπηκε" μια νεανική σκακιέρα όπου παραδοσιακά έχουμε καλά αποτελέσματα και η 5η γενική (ανδρική) σκακιέρα όπου πάλι αναμέναμε καλό αποτέλεσμα. Τέλος, κάποιοι νεαροί σκακιστές μας μεγάλωσαν (αναπόφευκτα :-)) και "ανέβηκαν" φέτος σε σκακιέρες όπου είχαν να αντιμετωπίσουν πιο έμπειρους αντιπάλους (κυρίως στις σκακιέρες <18 και <16).
Σε ατομικό επίπεδο, στις αντρικές σκακιέρες ο Θανάσης Καραγιάννης (2,5/8), το "βαρύ πυροβολικό" της ομάδας πέρυσι, βρέθηκε φανερά εκτός φόρμας. Ο Θανάσης έπαιξε ιδιαίτερα μαχητικά αλλά οι παρτίδες "δεν του πήγαν". Ο Γιάννης Σπυρακόπουλος (0,5/6) αγωνίστηκε επίσης μαχητικά και φιλότιμα στη 2η σκακιέρα όμως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και η έλλειψη παρτίδων επηρέασαν σαφώς το επίπεδο του παιχνιδιού του. Ο Αποστόλης Τσιροπούλας (2/6) είχε ένα μικτό τουρνουά παίζοντας εξαιρετικά σε κάποιες παρτίδες και σαφώς κάτω από το επίπεδό του σε κάποιες άλλες. Ο Λεωνίδας Λιάσκος (4,5/8), το νέο πρόσωπο στις αντρικές σκακιέρες, είχε επίσης καλές και κακές στιγμές με θετικό όμως τελικό απολογισμό και αποτέλεσμα που τον καθιστά πολύτιμο για την ομάδα στο μέλλον. Τέλος ο Δημήτρης Σκυριανόγλου (2,5/3) βοήθησε την ομάδα όταν χρειάστηκε και έδειξε ότι, αν και δεν αγωνίζεται συχνά, παραμένει μια χρήσιμη μονάδα.

Η Χριστίνα Κιζιρίδου έδωσε το παρόν σε όσα ματς της ζητήθηκε δείχνοντας στους νεότερους τι σημαίνει στην πράξη αγάπη για την ομάδα.

Στη γυναικεία σκακιέρα τις παρτίδες μοιράστηκαν τρεις παλιές σκακίστριες της ομάδας. Η Χριστίνα Κιζιρίδου (1/3) έδωσε το παρόν όποτε της ζητήθηκε δείχνοντας στους νεότερους τι σημαίνει αγάπη για την ομάδα. Η Ελένη Σκυριανόγλου (1,5/2), παρά τις μεγάλες οικογενειακές της υποχρεώσεις, επίσης επανήλθε στην ομάδα παίζοντας καλό σκάκι και πετυχαίνοντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τέλος ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επιστροφή στη ενεργό δράση, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, της Μυρτώς Κοιλιακούδη (0/3), η οποία, αν και απροπόνητη, έπαιξε καλό σκάκι απέναντι σε ισχυρές αντιπάλους και έδειξε ότι με λίγη προσπάθεια μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο κοντινό μέλλον.
Στις νεάνιδες οι αδερφές Ειρήνη και Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση (6,5/8 και 5/8 αντίστοιχα) είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα, αποτέλεσαν αξιόπιστες επιλογές δίνοντας σιγουριά στην ομάδα και, με λίγη προσοχή, θα μπορούσαν να είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Τέλος στους εφήβους, ο Παναγιώτης Καλόφωνος (2/8) είχε ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα αντιμετωπίζοντας πολύ καλούς αντιπάλους. Σε όλες τις παρτίδες εμφανίστηκε προετοιμασμένος και έπαιξε μαχητικά προσπαθώντας για το καλύτερο. Είναι σίγουρο ότι αυτό το τουρνουά ήταν ένα δυνατό τεστ για τον ίδιο και ότι στο μέλλον θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος (3,5/6) είχε ένα μάλλον καλό τουρνουά. Ιδιαίτερα μαχητικός (στα δύο ματς με Γλυφάδα και Ηλιούπολη τελείωσε τελευταίος δίνοντας τους κρίσιμους πόντους στην ομάδα) θα μπορούσε να είχε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αν ήταν λίγο προσεκτικός (λ.χ. στο ματς με το Κορωπί) ή πιο δυναμικός (λ.χ. στο ματς με το Παπάγου) σε κάποιες στιγμές. Ο Νίκος Καυκαλάς (2/4) έπαιξε καλά αλλά αγχωμένα στην πρώτη του εμφάνιση στον ΠΟΑ γεγονός που του στέρησε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ο Γιώργος Καραγιάννης (3/4) έδειξε σημάδια ωριμότητας στο παιχνίδι του δημιουργώντας μια καλή παρακαταθήκη για το μέλλον. Τέλος ο Γιάννης Κατωπόδης (1,5/3) αποτέλεσε μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή αποδίδοντας καλό σκάκι καθώς έχει σαφώς ανεβάσει το επίπεδο του παιχνιδιού του.


Οι αδερφές Ειρήνη (επάνω) και Φιλίππα (κάτω) Λιάπη-Ζενεμπίση ήταν η "δύναμη πυρός" της ομάδας στις σκακιέρες των νεανίδων επιτυγχάνοντας πολύ καλά σκορ.

Πρωταθλήτρια του Ομίλου αναδείχτηκε η ομάδα του Σ.Ο.Καλλιθέας με 12 βαθμούς (σε 8 αγώνες) σε ισοβαθμία (αλλά με καλύτερα κριτήρια) με το Σ.Α.Σ. Κορωπίου και τη Σκακιστική Άνοιξη.Οι τρεις αυτές ομάδες μαζί -κατά πάσα πιθανότητα- με τον 4ο Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας απέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση του πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας 2012. Στον αντίποδα, υποβιβάζεται στη Β' Εθνική Κατηγορία η ομάδα του Σ.Ο.Ηλιούπολης μαζί με τον Γ.Σ. Ασπροπύργου που δεν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα. Η τελική βαθμολογία έχει ως εξής:
  1. Σ.Ο. Καλλιθέας 12 β. (45,0 πόντοι)
  2. Σ.Α.Σ. Κορωπίου 12 β. (43,0 πόντοι)
  3. Σκακιστική Άνοιξη 12 β. (42,5 πόντοι)
  4. Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας 9 β. (39,5 πόντοι)
  5. Πανελλήνιος Γ.Σ. 8 β. (42,5 πόντοι)
  6. Σ.Ο. Αιγάλεω 7 β. (38,0 πόντοι)
  7. Α.Ο. "Ζήνων" Γλυφάδας 5 β. (36,5 πόντοι)
  8. Α.Σ. Παπάγου 5 β. (38,0 πόντοι)
  9. Σ.Ο. Ηλιούπολης 2 β. (35 πόντοι)
 Αναλυτικά στοιχεία για όλα τα πρωταθλήματα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ένωσης (http://www.essnachess.gr) και στο Chess Results (http://www.chess-results.com/tnr62996.aspx?lan=1)