2 Απρ 2017

16ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι τρεις πρώτοι νικητές του φετινού 16ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λύσης Προβλημάτων. Από αριστερά Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης (2ος), Νίκος Σιδηρόπουλος (1ος) και Νίκος Μενδρινός (3ος).
Επιτυχημένη ήταν η διεξαγωγή του 16ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λύσης Προβλημάτων που φιλοξενήθηκε στο εντευκτήριο του Σ.Ο.Αιγάλεω την Κυριακή 26/3/2017. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 12 λύτες μεταξύ των οποίων και σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι ενεργοί λύτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συναγωνισμός να είναι έντονος και η τελική κατάταξη των πρώτων να κριθεί με σχετικά μικρές διαφορές.

Πρωταθλητής Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε ο Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος βρέθηκε σε καλή μέρα και συγκέντρωσε 48 βαθμούς (σε 60 δυνατούς). Το αποτέλεσμα αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο καθώς ο Νίκος δουλεύει πολύ συστηματικά τα τελευταία χρόνια και είναι μεταξύ των πρώτων σε όλους τους διαγωνισμούς ενώ είναι σίγουρο ότι έχει δυναμικό και για περισσότερα.

Στη 2η θέση βρέθηκε ένας νεαρός σκακιστής και λύτης, ο Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης με 38 βαθμούς. Ο Σταμάτης είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος λύτης με πολλές δυνατότητες και είναι σίγουρο ότι αν ασχοληθεί ακόμα πιο συστηματικά θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Τέλος, στην 3η θέση βρέθηκε ο FM και τέως πρωταθλητής Ελλάδας Νίκος Μενδρινός ο οποίος συγκέντρωσε 36,5 βαθμούς. Ο Νίκος είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος ενεργός Έλληνας λύτης (εξαιρώντας τον ξενιτεμένο Κώστα Πρέντο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι όμως ανενεργός στη λύση), αλλά, όπως όλοι οι αθλητές, έχει περιόδους καλύτερες αλλά και λιγότερο καλές. Είναι σίγουρο πως θα δούμε ξανά πολύ καλά αποτελέσματα του Νίκου στο κοντινό μέλλον.

Αναμνηστική φωτό μερικών από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Από αριστερά: Γ. Γαρουφαλίδης, Σ. Κούρκουλος, Ν. Σιδηρόπουλος, Χ. Φουγιαξής, Ν. Μενδρινός, Δ. Σκυριανόγλου, Π. Κονιδάρης, Α. Παπασταυρόπουλος.
Στις επόμενες θέσεις βρίσκουμε τον Παναγιώτη Κονιδάρη με 35 βαθμούς και τον Ανδρέα Παπασταυρόπουλο με 34 βαθμούς. Πρόκειται για δύο έμπειρους λύτες, που αν βρεθούν σε καλή μέρα μπορούν να πετύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτή τη φορά έφτασαν κοντά στην τριάδα αλλά έμειναν εκτός για λίγους βαθμούς. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο Χάρης Φουγιαξής με 31 βαθμούς. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιστικών Προβλημάτων (World Federation of Chess Composition - WFCC) δεν είναι πλέον ιδιαίτερα ενεργός λύτης αλλά, λόγω εμπειρίας, έχει συχνά αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Στα θετικά του διαγωνισμού η συμμετοχή και αρκετά νεαρών λυτών (Ραφαήλ Αγγελής, Ροδόλφος Σταματίου και Διονύσης Καλατζής) που μπορεί, λόγω της δυσκολίας των προβλημάτων, να μην πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες, αλλά αποτελούν τη μαγιά για τη νέα γενιά λυτών.

Οι λύτες επί το έργον
Τα προβλήματα του διαγωνισμού (τα οποία κρίθηκαν ως ικανοποιητικής δυσκολίας) αλλά και τη βαθμολόγηση των λύσεων επιμελήθηκε ο Γιάννης Γαρουφαλίδης ενώ τα έπαθλα των νικητών αθλοθέτησε ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω.

Πληροφορίες για το φετινό διαγωνισμό φιλοξενούνται στο ιστολόγιο του κ. Μανωλά για το Καλλιτεχνικό Σκάκι εδώ. Δείτε επίσης τα προβλήματα του διαγωνισμού (1ος γύρος, 2ος γύρος), τις λύσεις (1ος γύρος, 2ος γύρος) καθώς και την αναλυτική τελική κατάταξη εδώ.