Ο Δημήτρης Κατωπόδης αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία αγοριών κάτω των 10 ετών ενώ ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία αγοριών κάτω των 14 ετών.
Για το Δημήτρη αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη πανελλήνια πρωτιά του μετά την περυσινή 1η θέση στην κατηγορία κάτω των 8 ετών στην ίδια διοργάνωση αλλά και την 1η θέση στη Γ' Δημοτικού στα φετινά Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα. H επιτυχία αυτή ήρθε, μάλιστα, με πολύ πειστικό τρόπο καθώς ο Δημήτρης τερμάτισε αήττητος με σκορ 6,5/7, αντιμετωπίζοντας στη διαδρομή όλους τους άμεσους ανταγωνιστές του! Κι όλα αυτά ενώ ο Δημήτρης ήταν από τους "μικρούς" της κατηγορίας του καθώς είναι γεννημένος το 2003. Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει αναμφισβήτητα ότι ο Δημήτρης είναι ένας από τους κορυφαίους σκακιστές στην ηλικιακή του ομάδα στη χώρα μας και ταυτόχρονα δημιουργεί προσδοκίες για ακόμη πιο σημαντικές επιτυχίες για τις οποίες ο Δημήτρης διαθέτει σίγουρα όλα τα φόντα.
Ο Πολυχρόνης Δρακόπουλος (πρώτος από αριστερά) αναδείχθηκε 3ος στην κατηγορία αγοριών κάτω των 14 ετών. Η επιτυχία του αυτή ήταν καρπός της συστηματικής προσπάθειάς του τα τελευταία χρόνια |
Στην ίδια κατηγορία (αγόρια κάτω των 14 ετών) αγωνίστηκαν επίσης από το Σ.Ο.Αιγάλεω οι Παναγιώτης Καλόφωνος (4,5/7 και 13η θέση, μάλλον μέτριο αποτέλεσμα για τα μέτρα του Παναγιώτη που σίγουρα έχει δυνατότητες για παραπάνω), Γιάννης Κατωπόδης (4/7 και 16η θέση, λίγο πάνω από την αναμενόμενη απόδοσή του Γιάννη που φαίνεται να "κατακτά" το τρέχον επίπεδο απόδοσής του και να είναι έτοιμος για παραπάνω) και Δημήτρης Λαδάς (4/7 και 18η θέση, επίσης κοντά στο αναμενόμενο αποτέλεσμά του, είναι όμως σίγουρο, ότι με περισσότερη προσωπική δουλειά ο Δημήτρης μπορεί για παραπάνω).
Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε επίσης η Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση στην κατηγορία κοριτσιών κάτω των 14 ετών. Η Φιλίππα ήταν πάντα κοντά στην κορυφή και με νίκη στον τελευταίο γύρο θα καταλάμβανε μία από τις δύο πρώτες θέσεις! Τελικά με σκορ 4,5/7 κατέλαβε την 6η θέση, κερδίζοντας αρκετές μονάδες Elo και επιβεβαιώνοντας την άνοδό της. Είναι σίγουρο ότι με λίγη ακόμη δουλειά τόσο στο αμιγώς σκακιστικό κομμάτι όσο, κυρίως, και στην ψυχολογία της στις κρίσιμες παρτίδες μπορεί να προσβλέπει σε υψηλότερους στόχους.
Τέλος καλή παρουσία είχε στην κατηγορία αγοριών κάτω των 8 ετών ο Βασίλης Κασιούμης , ο οποίος με το 50% της βαθμολογίας (3,5/7) κατέλαβε την 16η θέση αποκομίζοντας πολύ χρήσιμες εμπειρίες για το μέλλον καθώς είναι ένας από του ανερχόμενους νεαρούς παίχτες της ομάδας.
Συγχαρητήρια για τις επιτυχίες αυτές αξίζουν φυσικά σε όλα τα παιδιά για τις προσπάθειές τους, στους γονείς τους που τα στηρίζουν αλλά και στους προπονητές τους (Γιάννη Συμεωνίδη, Άννα-Μαρία Μπότσαρη και Διονύση Γεωργούλια) που τα καθοδηγούν.
Κλείνοντας κάποια γενικά σχόλια για τη διοργάνωση: Η φετινή προσπάθεια της Ε.Σ.Ο. να διοργανώσει η ίδια τα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα αλλά και το πρωτάθλημα Α' Εθνικής κατηγορία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η προσπάθεια αυτή στέφθηκε από επιτυχία κάτω από συνθήκες οικονομικής ύφεσης αλλά και μεγάλης πίεσης χρόνου. Εντούτοις, πέρα από τους έγγραφους όρους της συμφωνίας με το εκάστοτε ξενοδοχείο (οι οποίοι φέτος ήταν αρκετά καλοί για την Ε.Σ.Ο.) πρέπει να δίνεται έμφαση και στο πραγματικό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φιλοξενούμενους, ιδιαίτερα όταν αυτοί πληρώνουν σημαντικά ποσά για τη διαμονή τους. Σε διαφορετική περίπτωση ζητήματα όπως ο ανεπαρκής κλιματισμός αλλά και η σχετική στενότητα του χώρου των αγώνων, τα υψηλά επίπεδα εξωτερικών θορύβων, η μέτρια ποιότητα και η χαμηλή ποικιλία φαγητού, η ανεπαρκής παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο που αναφέρθηκαν από πολλούς συμμετέχοντες αλλά ακόμη και ζητήματα μικρότερης ίσως σημασίας αλλά με τη δική τους σημειολογία όπως η βράβευση των νικητών με φθηνά κύπελλα (για τον 1ο) και μετάλλια (για 2ο-3ο) θα δημιουργούν αρνητική εικόνα για μια θετική προσπάθεια. Τέλος, η Ε.Σ.Ο. θα μπορούσε επιπλέον -ελλείψει μεσαζόντων- να "ρίξει" το ημερήσιο οικονομικό κόστος ανά άτομο και να διατηρήσει τους 9 γύρους (αντί των 7 που επιλέχθηκαν φέτος για λόγους οικονομίας), οι οποίοι διασφαλίζουν ένα ακόμη καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο για τα πρωταθλήματα και ήταν κάτι που συζητήθηκε και ζητήθηκε από πολλούς (τόσο από τη μεριά της Ε.Σ.Ο. όσο και από τη μεριά αθλητών, προπονητών και γονέων)
Αναλυτικά αποτελέσματα για τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων 2012 υπάρχουν στη σελίδα της διοργάνωσης αλλά και στο Chess-Results.