25 Μαΐ 2024

22ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - 3η ΘΕΣΗ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ. ΣΚΥΡΙΑΝΟΓΛΟΥ!

Η κλασσική αναμνηστική φωτογραφία μετά τις απονομές του πρωταθλήματος. Από αριστερά: Λ. Ανεμοδουράς, Β. Καραχισαρίδης, Γ. Χαλιαμάνης, Ε. Πετρίδης, Ν. Μενδρινός, Π. Κονιδάρης, Δ. Σκυριανόγλου, Χ. Φουγιαξής, Π. Μασούρος, Γ. Γαρουφαλλίδης.

Για ακόμη μια χρονιά ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω φιλοξένησε στο εντευκτήριό του το 22ο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων, το οποίο διοργάνωσε η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού, την Κυριακή 12 Μαΐου 2024.

Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν αυτή τη χρονιά 11 λύτες. Πρωταθλητής για το 2024 αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Κονιδάρης με 30,5 βαθμούς (σε 60 δυνατούς) ο οποίος έφτασε στους τρεις πανελλήνιους τίτλους (οι προηγούμενοι δύο ήταν το 2015 και το 2022).

Τη 2η θέση κατέλαβε ο περυσινός (και συνολικά έξι φορές) πρωταθλητής Ελλάδας Νίκος Μενδρινός με 30 βαθμούς (μόλις 0,5 βαθμό από τον νικητή (!)) ενώ την 3η θέση (για τρίτη φορά) κατέλαβε ο σκακιστής του Σ.Ο.Αιγάλεω Δημήτρης Σκυριανόγλου με 23 βαθμούς.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκουμε τους: Χ. Φουγιαξη (20 β.), Γ. Χαλιαμάνη (με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε έναν έμπειρο σκακιστή να ασχολείται και με τη λύση προβλημάτων τον τελευταίο καιρό) (19 β.), Π. Μασούρο (έκανε και φέτος τη διαδρομή από την Πάτρα για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα) (18,5 β.), Λ. Ανεμοδουρά (σταθερή παρουσία τους διαγωνισμούς λύσης) (13 β.), Ε. Πετρίδη (επίσης πολύ σταθερή παρουσία σε όλους τους διαγωνισμούς) (10 β.), Ε. Μανωλά (η συμμετοχή στον διαγωνισμό του έμπειρου λύτη και συνθέτη, μετά από ένα διάστημα απουσίας, χαροποίησε όλους) (7,5 β.) Δ. Γιάγκος (ο παλιός και έμπειρος σκακιστής έχει ιδιαίτερη αγάπη στο καλλιτεχνικό σκάκι και συμμετείχε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό) (7 β.) και Β. Καραχισαρίδη (ο έμπειρος Αιγαλιώτης σκακιστής αγαπά επίσης ιδιαίτερα τα σκακιστικά προβλήματα και σε συνεργασία με τον Δ. Γιάγκο οργανώνουν εβδομαδιαίες συναντήσεις στο εντευκτήριο του Σ.Ο.Αιγάλεω)

Το ρόλο του θεματοθέτη αλλά και του κριτή του πρωταθλήματος είχε για ακόμη μια χρονιά ο Γιάννης Γαρουφαλίδης. Τα προβλήματα που με επιμέλεια επέλεξε (με 6 από τα συνολικά 12 να είναι πρωτότυπα (αδημοσίευτα)) δυσκόλεψαν αυτή τη φορά τους λύτες ήταν όμως όμορφα και ενδιαφέροντα.

Στο ιστολόγιο του Ε. Μανωλά για το Καλλιτεχνικό Σκάκι (https://kallitexniko-skaki.blogspot.com/) μπορείτε να δείτε τα προβλήματα του διαγωνισμού, τις λύσεις τους αλλά και την αναλυτική βαθμολογία (εδώ). 

Ο Νίκος Μενδρινός παραδίδει στον Χάρη Φουγιαξή την τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στη θεμελίωση και προώθηση του Καλλιτεχνικού Σκακιού στην Ελλάδα αλλά και την 12ετή προεδρία του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Ιδιαίτερα όμορφη και συγκινητική στιγμή της διοργάνωσης ήταν η βράβευση από την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού του Χάρη Φουγιαξή για την ανεκτίμητη προσφορά του στη θεμελίωση και προώθηση του Καλλιτεχνικού Σκακιού στην Ελλάδα αλλά και την απόλυτα επιτυχημένη 12ετή προεδρία του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Σκακιού (World Federation for Chess Composition - WFCC).

Για το τέλος μια βραβευμένη σύνθεση του Χάρη Φουγιαξή (1ο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης του Problemblaad το 1987) η οποία αποτυπώθηκε στην τιμητική πλακέτα που του αποδόθηκε:

h#3        b) d6 -> e3

 Βοηθητικό ματ σε 3 κινήσεις (h#3, παίζουν πρώτα τα μαύρα και βοηθούν (συνεργάζονται με) τα λευκά να τα κάνουν ματ). Το πρόβλημα έχει δύο εκδοχές. Η μία αυτή που φαίνεται στο διάγραμμα και η άλλη με μετακίνηση του μαύρου πιονιού από το d6 στο e3. (Βοήθεια: Οι λύσεις στις δύο εκδοχές του προβλήματος μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία Αν δυσκολευτείτε η λύση εδώ)