4 Μαρ 2019

Π.Ο.Α. 2019: ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ Γ.Σ.ΣΤΟΝ 8ο ΓΥΡΟ, 6η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Στιγμιότυπο από το ματς του 1ου γύρου του φετινού Π.Ο.Α. απέναντι στο Σ.Ο.Κορυδαλλού. Η νίκη του Σ.Ο.Αιγάλεω σε αυτό το ματς αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμη για τη συνέχεια.
Με το ματς του 8ου και τελευταίου γύρου απέναντι στον Πανελλήνιο Γ.Σ. ολοκλήρωσε ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω την παρουσία του στον Προκριματικό Όμιλο Α' Εθνικής (Π.Ο.Α.) Αττικής 2019 την Κυριακή 3/3.

Το ματς δεν είχε ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον για την ομάδα μας καθώς, αφενός, είχε εξασφαλίσει την παραμονή της στον Π.Ο.Α. και, αφετέρου, δεν είχε τύχες να διεκδικήσει είσοδο στη πρώτη τριάδα του τουρνουά και, συνεπώς, πρόκριση στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας 2019. Έτσι ο Σ.Ο.Αιγάλεω εμφανίστηκε με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή του σε σχέση με τα προηγούμενα μας ενώ, απεναντίας, ο Πανελλήνιος Γ.Σ., που ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη, κατέβηκε με πλήρη σύνθεση. Υπό αυτές τις συνθήκες το τελικό σκορ 3-7 με το οποίο ηττήθηκε η ομάδα μας είναι ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα θετικές οι νίκες που πέτυχαν ο Κωνσταντίνος Μέρτογλου (επί του Ζωρζ Σουκαριέ) και η Κλέιντα Ταφάνι (επί της Δήμητρας Δανιηλίδη) ενώ επίσης θα πρέπει να αναφερθούν και οι ισοπαλίες του Γιάννη Νταϊφα με τον Κώστα Γεωργίου στην 1η σκακιέρα (ο Γιάννης αγωνίστηκε μετά από καιρό με την ομάδα του Π.Ο.Α. και απέδειξε ότι πάντα μπορεί να βοηθάει) και του Γιώργου Καραγιάννη με τον διεθνή μαιτρ και παλιό πρωταθλητή Ελλάδας Νίκο Σκαλκώτα στην 3η σκακιέρα.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω κατετάγη τελικά 6ος στο Γκρουπ Β1. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν ο Α.Μ.Ε.Σ. Νέας Ερυθραίας, ο Α.Ο. Πεύκης και ο Πανελλήνιος Γ.Σ. ενώ από το Γκρουπ Β2 υποβιβάστηκαν ο Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας και ο Σ.Ο. "Θωμάς Γεωργίου". Δείτε τα αποτελέσματα του Π.Ο.Α. στο Chess-Results (εδώ) και στη σελίδα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. (εδώ). 

Αποτιμώντας το τελικό αποτέλεσμα θα λέγαμε ότι, δεδομένων των συνθηκών, κρίνεται ικανοποιητικό. Αν και ο Σ.Ο.Αιγάλεω τα τελευταία χρόνια συνήθως πρωταγωνιστεί στον Π.Ο.Α. και είναι μεταξύ των ομάδων που διεκδικεί την πρόκριση στην τελική φάση της Α' εθνικής κατηγορίας, φέτος η ομάδα παρουσιάστηκε με αρκετές ελλείψεις. Κάποιες απουσίες ήταν απόλυτα δικαιολογημένες και αναμενόμενες (όπως της Αμαλίας Κουτσίδη που προετοιμάζεται για τις πανελλήνιες εξετάσεις), κάποιες άλλες, όμως, ήρθαν κάπως απροσδόκητα και χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις, δημιουργώντας έτσι κενά στην ομάδα... Το θετικό πάντως είναι ότι μια νέα γενιά νεαρών σκακιστών και σκακιστριών είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και να μετρήσει τις δυνάμεις της δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το μέλλον. Ο λόγος για τους νεαρούς Χρήστο Γκουτούφα (ο Χρήστος είχε ήδη εμπειρία από δύσκολα ματς αλλά φέτος αγωνίστηκε στη σκακιέρα <16, αν και ο ίδιος είναι μόλις 13 ετών, και απέδωσε εξαιρετικά, ειδικά στα κρίσιμα ματς), Νικόλα Καραγιώργο (πρώτη συμμετοχή με την ομάδα του Π.Ο.Α., έπαιξε σοβαρά και οργανωμένα, έχει δυναμικό για ακόμη πιο πάνω), Κωνσταντίνο Μέρτογλου (επίσης πρώτη συμμετοχή με την ομάδα του Π.Ο.Α., ξεκίνησε επιφυλακτικά αλλά βρήκε το ρυθμό του στους επόμενους γύρους απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους) και Χάρη Καραγιάννη (ο Χάρης έπαιξε μόνο μία παρτίδα αλλά, χάρη στη σοβαρότητά του, απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Π.Ο.Α.) αλλά και τις νεαρές Κλείντα Ταφάνι (η Κλέιντα έχει επίσης ήδη αρκετή εμπειρία, φέτος έδειξε ότι όταν είναι προετοιμασμένη και συγκεντρωμένη μπορεί να πετύχει πολύ θετικά αποτελέσματα), Ελευθερία Λιάκου και Ελένη Σιούλα (και τα δύο κορίτσια είναι ιδιαίτερα συγκροτημένα και σοβαρά, έπαιξαν καλές παρτίδες απέναντι σε ισχυρές αντιπάλους και το νεαρό της ηλικίας τους, αφήνει περιθώρια για σημαντική εξέλιξη τα επόμενα χρόνια). Σημαντική επίσης και η παρουσία των νεώτερων Άκη Δρακόπουλου, Παναγιώτη Λάσπα, Παναγιώτη Καλόφωνου και Γιώργου Καραγιάννη στις αντρικές σκακιέρες και στην <20 ετών καθώς φαίνεται ότι η νεώτερη γενιά αναλαμβάνει σιγά-σιγά τα ηνία της ομάδας.

Να αναφέρουμε επίσης ότι, εκτός των παραπάνω, με την ομάδα του Σ.Ο.Αιγάλεω αγωνίστηκαν στον φετινό Π.Ο.Α. και οι: Σπύρος Τσαγκαρόπουλος, Γιάννης Σπυρακόπουλος, Δημήτρης Σκυριανόγλου, Γιάννης Νταϊφάς, Κώστας Κοσμίδης, Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Γονίδης, Μαρία Κυριάκου, Βασιλική Ρηγάτου, Φαίη Κλαδά, Χριστίνα Καυκαλά και Αλέξανδρος Γκογκορέσης.

Το παρόν άρθρο θα κλείσει με μία δυσάρεστη είδηση, καθώς, όπως πληροφορηθήκαμε, πριν λίγες μέρες το παλιό μέλος και σκακιστής του Σ.Ο.Αιγάλεω Δαμιανός Βαρελάκης έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία μόλις 53 ετών... Ο Δαμιανός υπήρξε επί χρόνια μέλος και αθλητής του Σ.Ο.Αιγάλεω συμμετέχοντας πολύ συχνά στις ομάδες του σωματείου. Τα τελευταία χρόνια είχε μετεγγραφεί στο Σ.Ο.Αγίας Βαρβάρας με την ομάδα του οποίου αγωνιζόταν επίσης συχνά στα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του...

Ακολουθεί μια ωραία παρτίδα του Δαμιανού:

Βλάχος Αθανάσιος (2025) - Βαρελάκης Δαμιανός (2004)
Πρωτάθλημα Πειραιά 2001, 8/12/2001, (8ος γύρος), [Β33]
1.e4 c5 2.Nf3 Nc6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 e5 6.Ndb5 d6 7.Bg5 a6 8.Na3 b5 9.Bxf6 gxf6 10.Nd5 f5 11.Bd3 Be6 12.c3 Bg7 13.Qh5 f4 14.g3 fxg3 15.fxg3 Ne7 16.Rf1 Ng6 17.Nc2 Bxd5 18.exd5 O-O 19.Ne3 e4 20.Bc2 b4 21.O-O-O bxc3 22.Rf4 Qa5 23.a4 Qb4 24.bxc3 Bxc3 25.Rdf1 Bd2+ 0-1