15 Οκτ 2009

ΜΑΓΕΨΕ Η ΚΟΣΤΕΝΙΟΥΚ!


Μετά τη λήξη του σιμουλτανέ ο Αποστόλης Τσιροπούλας, φορώντας την πορτοκαλί φανέλα του Δία και όχι τη μπλε του Σ.Ο. Αιγάλεω, σε αναμνηστική φωτογραφία με τη γοητευτική παγκόσμια πρωταθλήτρια! Η Κόστενιουκ εντυπωσίασε με την απλότητα του χαρακτήρα της και ήταν ιδιαίτερα φιλική με όλους!

(Γράφει ο Δημήτρης Σκυριανόγλου)

Με επιτυχία διεξήχη χθες στην κεντρική πλατεία της Πετρούπολης το σιμουλτανέ της Αλεξάνδρας Κόστενιουκ. Παρά την ψύχρα από την πλατεία πέρασε πολύς κόσμος και η εκδήλωση σίγουρα ήταν διαφήμιση για το σκάκι. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά του ΑΣΟ “Διας” Πετρούπολης για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Μου προξένισε ιδιαίτερα θετική εντύπωση το ομαδικό πνέυμα που τους διέκρινε. Εύγε!

Αγωνιστικά η Σάσενκα τα βρήκε μάλλον σκούρα… Σε 35 παρτίδες σημείωσε 28 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες. Όλοι οι αντίπαλοί της έπαιξαν αρκετά καλα, περισσότερο μάλλον από όσο περίμενε η ίδια και οι διοργανωτές :-) αφού αν και η αρχικά αναμενόμενη ώρα λήξης του σιμουλτανέ ήταν περί τις 9.00 με 9.30 μ.μ. η τελευταία παρτίδα έληξε στις 11.30 μ.μ. 5 ώρες μετά την έναρξη της! Το κρύο και η κούραση (αφού η Αλεξάνδρα ήρθε το πρωί στην Αθήνα από τη Χαλκιδική όπου συμμετέχει στο συνέδριο της FIDE με την ιδιότητα της αντιπροέδρου της επιτροπής προβολής του γυναικείου σκακιού) είναι σίγουρα καλές δικαιολογίες για τη μάλλον μέτρια απόδοσή της όμως η ίδια δε τις χρησιμοποίησε, αντίθετα αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια για όλους τους αντιπάλους της κι έκανε την αυτοκριτική της για κάποιες παρτίδες που έχασε.

Όσο για την εμφάνισή της, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ήρθε στο χώρο της εκδήλωσης φορώντας ένα ελαφρύ και σχετικά κοντό λουλουδάτο φόρεμα (αμάνικο) το οποίο την κολάκευε μεν, δε την προστάτευε από το κρύο δε… Έτσι αρχικά επιστρατεύτηκε μια μαύρη ζακέτα ενώ όταν τα πράγματα έγιναν πιο ζόρικα (το βράδυ έκανε πραγματικά κρύο στην πλατεία) επιστρατεύτηκε και ένα μαύρο μπουφάν. Η Κόστενιουκ πάντως έδειξε αρκετό επαγγελματισμό, δεν έκανε κανένα διάλειμμα (αν και οι διοργανωτές της το πρότειναν) και διένυσε αρκετά χιλιόμετρα πάνω στα ψηλοτάκουνα πέδιλά της που ναι μεν τόνιζαν τις γάμπες της αλλά πρέπει να την πέθαναν… Μετά το τέλος του σιμουλτανέ είχε μάλιστα αρκετή ακόμη ενέργεια ώστε να απαντήσει επί μία περίπου ώρα στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και παρισταμένων στην εκδήλωση.

Γενικά νομίζω ότι η εκδήλωση πέτυχε το στόχο της δηλαδή την προβολή του σκακιού στην τοπική κοινωνία της Πετρούπολης αλλά και γενικότερα, ενώ είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη για το μέλλον του ΑΣΟΠ “Δίας” αφού ίσως το μεγαλύτερο όφελος για το ίδιο το σωματείο είναι η εμπέδωση του ομαδικού πνεύματος και της καλή συνεργασίας που επέδειξαν μεταξύ τους. Και πάλι μπράβο τους!

Για την ιστορία στο σιμουλτανέ αγωνίστηκαν και τέσσερις παίκτες του Σ.Ο. Αιγάλεω (Λαδάς, Τσιροπούλας, Καλόφωνος και Δρακόπουλος) με τον Αποστόλη να κάνει μια ενδιαφέρουσα  ισοπαλία.