2 Οκτ 2017

2o ΚΥΠΕΛΛΟ «ΒΥΡΩΝ ΖΑΠΠΑΣ»: ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Αναμνηστική φωτογραφία με τους συμμετέχοντες στο 2ο Κύπελλο "Βύρων Ζάππας", το οποίο στην Αθήνα φιλοξενήθηκε για μία ακόμη φορά στο εντευκτήριο του Σ.Ο.Αιγάλεω
Με την συμμετοχή 51 σκακιστών σε 9 πόλεις της Ελλάδας (και σε μία της Ελβετίας!) διεξήχθη ο ανοιχτός διαγωνισμός λύσης σκακιστικών προβλημάτων 2ο Κύπελλο «Βύρων Ζάππας» που ασφαλώς παίρνει το όνομά του από τον κορυφαίο Έλληνα προβληματιστή. Στην Αθήνα ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε ακόμη μια φορά στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω. Η συμμετοχή κρίνεται σχετικά ικανοποιητική.

Στον διαγωνισμό τέθηκαν 12 προβλήματα, 2 από κάθε κατηγορία. Η μία εξάδα ήταν εύκολη και προσιτή, ενώ η άλλη πιο απαιτητική. Το άριστα ήταν οι 60 βαθμοί. Πολλά από τα προβλήματα ήταν Ελλήνων συνθετών και κάποια εξ αυτών original.

Σύμφωνα και με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα (λείπουν δύο συμμετοχές από την Σάμο για τεχνικούς λόγους -θα συμπληρωθούν αργότερα), η κατάταξη στην κορυφή έχει ως εξής:

1ος: Νίκος Μενδρινός 55,5 β.
2ος: Νίκος Σιδηρόπουλος 50,5 β.
3ος: Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης 49,5 β.
 
Πρώτος έφηβος (μετά το Στ. Κούρκουλο) ο Στέλιος Γρηγοράκης (από τα Χανιά), πρώτη γυναίκα η Πετρούλα Κευσίκογλου (από την Πρέβεζα) και πρώτος βετεράνος ο Μανώλης Μανωλάς (4ος στην γενική κατάταξη).

Τα επίσημα συνολικά και αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες είναι διαθέσιμα εδώ

Δείτε τα προβλήματα του διαγωνισμού εδώ και τις λύσεις των προβλημάτων εδώ:

Και μερικά στατιστικά. Από τους συμμετέχοντες 19 ήταν έφηβοι. Οι γυναίκες ήταν 7. Τα πιο εύκολα από τα προβλήματα ήταν φυσικά τα 2 δυάρια τα οποία έλυσαν 32 και 34 άτομα αντίστοιχα και το s#2 όπου τα κατάφεραν άλλοι 27 από τους συμμετέχοντες. Στον αντίποδα, η δεύτερη σπουδή δυσκόλεψε πολύ τους λύτες και μόνο ένας την έφτασε μέχρι το τέλος, ενώ και το 7άρι έκαψε κόσμο: το έλυσαν μόνο 2 μιας και οι περισσότεροι έπεφταν σε μοιραία αναστροφή. Από κοντά και το s#4 που έλυσαν πλήρως μόνο οι τρεις πρώτοι.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στάλθηκαν για διεθνή αξιολόγηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Σκακιού (World Federation for Chess Composition - WFCC) και περιλαμβάνονται στη νέα λίστα αξιολόγησης που δημοσιεύθηκε την 1/10/2017. Με αυτή την αφορμή αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα, με 140 ενεργούς λύτες και 155 ημι-ενεργούς (λύτες που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τον απαραίτητο αριθμός συμμετοχών σε διαγωνισμούς για να αξιολογηθούν κανονικά) είναι μακράν η χώρα με τους περισσότερους λύτες, μπροστά από χώρες με πολύ μεγάλη παράδοση στο καλλιτεχνικό σκάκι και την επίλυση προβλημάτων όπως η Ρωσία, η Σερβία, η Πολωνία και το Ιρσαήλ. Δείτε τη νέα λίστα αξιολόγησης της WFCC εδώ.

Θερμά συγχαρητήρια στους νικητές αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες. Θερμά ευχαριστήρια στους κατά τόπους διοργανωτές για την αμέριστη βοήθειά τους. Ευχόμαστε του χρόνου στο 3ο Κύπελλο Ζάππα μεγαλύτερη συμμετοχή και συναγωνισμό!