22 Ιουλ 2013

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Ο.ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ 2013



Έτοιμοι για την έναρξη του ματς με την Π.Σ.Περιστερίου στον 3ο γύρο

Γράφει ο Δημήτρης Σκυριανόγλου

Η φετινή παρουσία του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω στο 41ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας και η κατάκτηση της 16ης θέσης αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο τιμητικό, ως σήμερα, αποτέλεσμα του σωματείου σε επίπεδο Α’ ομάδας (αν εξαιρεθούν δηλ. οι πολύ καλές εμφανίσεις των νεανικών μας ομάδων). Όπως είχαμε προαναγγείλει, στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφεται αναλυτικά η πορεία του Σ.Ο.Αιγάλεω στη διοργάνωση και γίνεται κριτική της παρουσίας του σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο.


1ος γύρος: Σ.Ο.Αιγάλεω - Α.Σ. Ν. Αλικαρνασσού "Νέοι Ηροδότου": 6,5-3,5 
Λίγο η κούραση του πρωινού ταξιδιού, λίγο η ιδιαίτερη ψυχολογία της πρεμιέρας δεν επέτρεψαν στην ομάδα να πιάσει πολύ καλή απόδοση, εντούτοις οι παίχτες μας έπαιξαν όσο καλά χρειαζόταν ώστε η ομάδα να κερδίσει το ματς και να ξεκινήσει “με το δεξί” στο τουρνουά. Στα αξιοσημείωτα του ματς η ήττα του γράφοντος από τον καλό του φίλο Νίκο Παπανδρέου στην 3η σκακιέρα, όχι τόσο για το σκακιστικό της μέρος όσο για το σημειολογικό αφού, σύμφωνα με το Νίκο, η ήττα μου αυτή ήταν η “Νέμεσις” για την πεισματική μου άρνηση εδώ και χρόνια να συναινέσω σε μεταγραφή σκακιστών από το Αιγάλεω προς τις ομάδες του Νίκου στο Ηράκλειο. “Στήριξε λίγο την επαρχία” μου έλεγε τόσα χρόνια ο Νίκος αλλά δεν τον άκουγα… Ιδού η τιμωρία μου…

Στιγμιότυπο λίγο πριν την έναρξη του ματς με τον Α.Ο. "Κύδων" Χανίων.
2ος γύρος: Σ.Ο.Αιγάλεω - Α.Ο. "Κύδων" Χανίων: 5,5-4,5
Πρωινός γύρος και ως εκ τούτου εξ’ ορισμού δύσκολος (για όλους). Ο αντίπαλος επίσης δύσκολος, όμως στις συζητήσεις μας πριν το ματς εκτιμούσαμε ότι το ματς “παιζόταν”. Τελικά οι αρχικές εκτιμήσεις μας δικαιώθηκαν πανηγυρικά αφού πιάνοντας εξαιρετική απόδοση η ομάδα πέτυχε μια δίκαιη νίκη επί ενός πολύ υπολογίσιμου αντιπάλου καθώς ο Α.Ο. “Κύδων” Χανίων μπορεί να μην είναι πλέον η πανίσχυρη πολυπρωταθλήτρια ομάδα του παρελθόντος παραμένει όμως εξαιρετικά ισχυρή (όπως αποδεικνύει η 8η θέση της στην τελική κατάταξη). Σε ένα ματς που κερδίζεται με το ελάχιστο σκορ κάθε πόντος είναι σημαντικός όμως θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στο Λεωνίδα Λιάσκο (ο οποίος έφτασε στο Ρίο το ίδιο πρωί πριν το ματς) που αν και βρέθηκε σε δύσκολη θέση έπαιξε πολύ εφευρετικά και τελικά πέτυχε μια όμορφη νίκη αλλά και στον Παναγιώτη Ρηγάτο, που σε μια χαοτική παρτίδα εναντίον του Μανώλη Καζάκου, έδειξε φοβερή ψυχραιμία και μαχητικότητα δίνοντας μας τον νικητήριο πόντο! Στα αξιοσημείωτα του ματς η νίκη μας με 3-1 στο μίνι-ματς στις ανδρικές σκακιέρες, όπως επίσης και η εξαιρετική στάση των παιδιών του Κύδωνα που μας έδωσαν ειλικρινή συγχαρητήρια για τη νίκη μας. Ως προσωπικό σχόλιο, η νίκη αυτή ήταν από τις πιο ευχάριστες στιγμές μου με την ομάδα του Σ.Ο.Αιγάλεω στα 28 χρόνια που βρίσκομαι στο σωματείο.

3ος γύρος: Π.Σ. Περιστερίου - Σ.Ο.Αιγάλεω: 9,5-0,5
Μετά το γεμάτο ένταση πρωινό ματς και με σκορ 2 στα 2, η κλήρωση του 3ου γύρου μάλλον ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού παίζοντας με τη μικτή εθνική Ελλάδας (συν την πρωταθλήτρια Γερμανίας) δεν είχαμε κανένα άγχος και θα παίζαμε μόνο για την ευχαρίστηση του αγώνα. Το τελικό 9,5-0,5 ακούγεται πολύ βαρύ, όμως είμαστε ευχαριστημένοι γιατί σχεδόν σε όλες τις παρτίδες το παλέψαμε. Την τιμή της ομάδας έσωσε ο γράφων χάρη στην ισοπαλία με τη Γερμανίδα IM Ελίζαμπεθ Πάετζ. Η ισοπαλία απέναντι σε κάποιον με σχεδόν 400 μονάδες Elo παραπάνω είναι αναμφίβολα επιτυχία, η οποία όμως μου άφησε γλυκόπικρη γεύση αφού η θέση μου ήταν καθαρά κερδισμένη. Κάνοντας όμως κάποια λάθη στην πίεση χρόνου και υποτιμώντας τις τεχνικές δυσκολίες στο φινάλε που προέκυψε, τελικά έμεινα στη νούλα… Τουλάχιστον μου έμεινε η ικανοποίηση να δω την άσπρη-σαν-το-γάλα Πάετζ να γίνεται ερυθρόδερμη και να κουνιέται επί ώρες πέρα-δώθε στην καρέκλα της από το άγχος… Λίγο αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι στο τέλος της παρτίδας, αντί να παραδεχθεί ότι η θέση της έχανε -σώθηκε μόνο από τη δική μου μαζετοσύνη- επαναλάμβανε προς εμένα και τους παριστάμενους πως “Ι think the endgame was a draw” (νομίζω ότι το φινάλε ήταν ισόπαλο). Ja, Ja, naturlich… Ας δει λίγο τη θέση μετά από 44.Αζ1 (για να μην πατάει ο Ρουάς της στο θ3) αντί για 44.Αδ3 που έπαιξα και τα ξαναλέμε…

Ο πάντα ευδιάθετος και χαλαρός Κρίστιαν Μάιερ
 4ος γύρος: Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. - Σ.Ο.Αιγάλεω: 6-4
Η κλήρωση δε μας κάνει κανένα χατίρι και μας φέρνει αντιμέτωπους με τον πολύ ισχυρό Πανιώνιο. Εντούτοις το ματς φαίνεται “παλέψιμο” και η πράξη αποδεικνύει ότι δεν κάναμε λάθος αφού το 5-5 ήταν πολύ κοντά και έμοιαζε ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Με το σκορ στο 5-2 εις βάρος μας, η Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση και ο Παναγιώτης Ρηγάτος πετυχαίνουν σημαντικές νίκες και απομένει ο Αποστόλης Τσιροπούλας, ο οποίος έχει παίξει μια εξαιρετική παρτίδα απέναντι στον Ούγγρο ΙΜ Μίκλος Νέμεθ (στην πραγματικότητα αντέδρασε απλώς με ψυχραιμία και λογική στις “παράξενες” επιλογές του αντιπάλου του) έχει μια εντελώς κερδισμένη θέση (με 2 πιόνια πάνω) αλλά και πίεση χρόνου. Δυστυχώς λίγο πριν τις 40 κινήσεις ο Αποστόλης στήνει ένα κομμάτι και με αυτό και την παρτίδα… Κρίμα… Το θετικό πάντως ήταν ότι η ομάδα επιβεβαίωσε ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι εύκολο “θύμα” για κανέναν. Highlight του ματς φυσικά η ισοπαλία του Κρίστιαν Μάιερ με τον ανερχόμενο 17χρονο Ούγγρο πιτσιρικά Ρίτσαρντ Ράπορτ (Elo μόλις... 2674). Ο Κρίστιαν έπαιξε τον μικρό στα ίσια. Είχε δυνατότητα να συνεχίσει διεκδικώντας τη νίκη αλλά, μάλλον σωστά, αρκέστηκε στην ισοπαλία με τριπλή επανάληψη. Ο δε Ραπορτ έδειξε φανερά ενοχλημένος από το αποτέλεσμα, τόσο που όταν (με φανερή την τριπλή επανάληψη) ο Κρίστιαν του πρότεινε νούλα, ο μικρός αρνήθηκε και του είπε να ζητήσει τριπλή επανάληψη από το διαιτητή. Το νεαρό της ηλικίας είναι η μόνη δικαιολογία για τη συμπεριφορά του πιτσιρικά απέναντι σε έναν αντίπαλο που τον έπαιξε στα ίσια (με τα μαύρα παρακαλώ!) σε όλη την παρτίδα και έχει τρεις φορές την ηλικία του.

5ος γύρος: Σ.Ο.Αιγάλεω - Λ.Π. Φλώρινας: 3,5-6,5
Ακόμη ένα δύσκολο ματς αφού, είπαμε, η κλήρωση δεν μας έκανε κανένα χατίρι… Πριν το ματς είχαμε και αλλαγή φρουράς στην ομάδα αφού ο γράφων επέστρεψε στην Αθήνα και  στη θέση του βρέθηκαν ο Γιάννης Σπυρακόπουλος (akaO γιατρός”) και ο Παναγιώτης Καλόφωνος που ήρθαν να συνδράμουν στους τρεις κρίσιμους τελευταίους γύρους. Δυστυχώς αυτή τη φορά τα πράγματα πήγαν άσχημα, χωρίς όμως προφανή λόγο. Ίσως ήταν απλά μια κακή μέρα. Το ματς από την αρχή φάνηκε να μην πηγαίνει καλά και οι μόνοι που πέτυχαν νίκη από την ομάδα μας ήταν ο 8χρονος Βασίλης Κασιούμης στη σκακιέρα <12 ετών, ο οποίος, παρά το αρχικό του “δέος” για τους αντιπάλους του στο τουρνουά, είχε ήδη σκορ 3,5/5 μετά από αυτό το ματς και η Χριστιάννα Μαρκίδου που κέρδισε περίπου “με το έτσι θέλω” την συμπαθέστατη αλλά εκτός φόρμας στο τουρνουά Εύη Αντωνιάδου.

Ο βενιαμίν της ομάδας Βασίλης Κασιούμης ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος για το Σ.Ο.Αιγάλεω
6ος γύρος: Σ.Ο.Αιγάλεω - Σ.Ο. Ν. Φιλαδέλφειας: 5,5-4,5
Οι δύο τελευταίοι γύροι θα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς φαινόταν ότι το όριο σωτηρίας (για την είσοδο στην 20άδα) θα ήταν τουλάχιστον οι 7 βαθμοί. Έτσι το ματς με τη Νέα Φιλαδέλφεια είχε μεγάλη βαθμολογική σημασία και για τις δύο ομάδες και, με δεδομένο το αξιόμαχο της ομάδας της Φιλαδέλφειας, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το ματς θα ήταν πολύ δύσκολο. Παρά, πάντως, το άγχος, η ομάδα έβγαλε τον καλό εαυτό της και πέτυχε μια οριακή μεν, πολύ σημαντική νίκη δε, με σκορ 5,5-4,5. Σε ακόμη ένα κρίσιμο ματς οι αντρικές σκακιέρες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους (σκορ 3,5-0,5 στις 4 πρώτες σκακιέρες) με τους Αποστόλη Τσιροπούλα και Γιάννη Σπυρακόπουλο να πετυχαίνουν δύο όμορφες νίκες ενώ ο Βασίλης Κασιούμης πέτυχε ακόμη μια σημαντική νίκη στη 10η σκακιέρα που ήταν για αυτόν επιπλέον ένα είδος προσωπικής εξιλέωσης για το ματς του Π.Ο.Α. με τη Νέα Φιλαδέλφεια όπου δεν μπόρεσε να κερδίσει μια εύκολα κερδισμένη θέση.

7ος γύρος: Σ.Ο. Πολίχνης - Σ.Ο.Αιγάλεω: 2,5-7,5
Ο τελευταίος γύρος μας φέρνει αντιμέτωπους με την μαχητική ομάδα της Πολίχνης με την οποία το 2011 στην Ερέτρια είχαμε φέρει 4-4 μετά από ένα δύσκολο ματς. Αυτή τη φορά φαίνεται να έχουμε τις λίγο καλύτερες τύχες αλλά σε ένα τόσο κρίσιμο ματς δύσκολα χωράνε προγνωστικά. Η ομάδα πάντως, παρά το άγχος και την ένταση, δείχνει ακόμη μια φορά χαρακτήρα και φτάνει τελικά σε μια άνετη νίκη με το ευρύ 7,5-2,5. Εξαιρετικές παρτίδες τόσο για το “γιατρό” (σε μια υποδειγματικά παιγμένη Γαλλική Τάρας με τα μαύρα) όσο και για τον Αποστόλη Τσιροπούλα (διέλυσε τον Κωνσταντέλια με μια όμορφη θυσία). Ωραία παρτίδα και για την Χριστιάννα Μαρκίδου ενώ ο Γιώργος Κουλαξουζίδης αν και είδε έναν νικηφόρο συνδυασμό, “έχασε” την εύκολη νικηφόρα συνέχεια και περιορίστηκε τελικά στην ισοπαλία.

Με τη νίκη επί της Πολίχνης η ομάδα του Σ.Ο.Αιγάλεω εξασφάλισε την είσοδο της στην 20άδα (κατακτώντας την 16η θέση) και απέκτησε το δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στον πρωτάθλημα του 2014 χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή της στον Π.Ο.Α.


Σε ατομικό επίπεδο όλα τα μέλη της ομάδας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Και δε μιλάμε μόνο για πάνω στη σκακιέρα αλλά και έξω από αυτή. Όλη η ομάδα λειτουργούσε σαν μια μεγάλη παρέα, η συμπεριφορά και η συνέπεια όλων άψογη και όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν όλους στην προετοιμασία για την επόμενη παρτίδα. Μερικά σχόλια για την παρουσία του καθένα:

Χανς-Κρίστιαν Μάιερ (4/7, απόδοση 2451)
Ευδιάθετος, πρόθυμος και χαλαρός ο Κρίστιαν, ο οποίος αγωνίστηκε ως Έλληνας αφού έχει ελληνική ιθαγένεια από τη μητέρα του (μιλάει δε εξαιρετικά τα ελληνικά!) προσαρμόστηκε γρήγορα στο κλίμα της ομάδας και βοήθησε πολύ στην 1η σκακιέρα σημειώνοντας θετικό σκορ και πολύ καλή απόδοση απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Αγωνιστικά έδωσε στην ομάδα την αίσθηση ότι έχει μια 1η σκακιέρα αξιόπιστη και μαχητική ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η βοήθειά τους προς τους νεαρούς σκακιστές της ομάδας.

Ο Αποστόλης Τσιροπούλας είχε δύσκολο έργο στη 2η σκακιέρα αλλά όταν χρειάστηκε έδωσε σημαντικούς πόντους στην ομάδα.
Αποστόλης Τσιροπούλας (2,5/7, απόδοση 2201)
Ο Αποστόλης είχε δύσκολο έργο στη 2η σκακιέρα, όμως πάλεψε σχεδόν όλες τις παρτίδες και έδωσε κρίσιμους πόντους στα δύο τελευταία ματς. Εδικαιούτο τουλάχιστον έναν ακόμη πόντο στην παρτίδα με τον Νέμεθ. Εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο Αποστόλης εξελίσσεται σε έναν ακόμη αξιόπιστο παίχτη για την ομάδα. Αν ο ίδιος αποφασίσει να δουλέψει πιο σοβαρά είναι σίγουρο ότι θα ανέβει εύκολα ακόμη ψηλότερα.

Γιάννης Σπυρακόπουλος (2,5/3, απόδοση 2329)
Ο “Γιατρός” αγωνίστηκε μόνο στους τρεις τελευταίους γύρους προσφέροντας όμως κι αυτός εξαιρετική βοήθεια στα δύο τελευταία ματς. Μετά την όχι τόσο καλή εμφάνισή του στον Π.Ο.Α. το τουρνουά αυτό ήρθε σαν εξιλέωση για το Γιάννη που, κατά κάποιο τρόπο, “χρώσταγε” μια καλή εμφάνιση στην ομάδα και αυτή ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Σημαντικό είναι και το παράδειγμά του προς τους μικρότερους καθώς αποδεικνύει ότι κάποιος με καλή σκακιστική παιδεία μπορεί, ακόμη και μετά από μακρά αγωνιστική απραξία, να αποδώσει καλά.

Ο Λεωνίδας Λιάσκος άφησε στη μέση την εξεταστική του για να βοηθήσει την ομάδα. Έδωσε έναν πολύ κρίσιμο πόντο στο ματς με τον Κύδωνα
Λεωνίδας Λιάσκος (1/3, απόδοση 2238)
Το να γράψουμε ακόμη μια φορά ότι ο Λεωνίδας είναι ο πιο ταλαντούχος παίχτης της ομάδας αποτελεί πλέον κοινοτυπία. Εφευρετικός και με εξαιρετική τακτική “όσφρηση” είναι επικίνδυνος για οποιονδήποτε. Στο Ρίο είχε δύσκολο έργο, όμως έδωσε ένα κρισιμότατο πόντο στο ματς με τον Κύδωνα. Να τονίσουμε ότι ο Λεωνίδας ήρθε στο Ρίο εν μέσω της εξεταστικής του (ανάμεσα σε δύο μαθήματα) για να βοηθήσει την ομάδα, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη του για αυτή.

Στιγμιότυπο από την έναρξη της παρτίδας του γράφοντος με την Ελίζαμπεθ Πάετζ, πριν η Γερμανίδα πρωταθλήτρια αλλάξει... χρώμα.
Δημήτρης Σκυριανόγλου (1,5/4, απόδοση 2142)
Δε μπορώ να πω ότι στο Ρίο έπαιξα κανένα φοβερό σκάκι, το γεγονός όμως ότι η ομάδα πήγε εκεί χωρίς να θέσει εκ των προτέρων υψηλούς στόχους καθώς και ότι ο Γιώργος Κουλαξουζίδης ανέλαβε πολλές φορές τα καθήκοντα του αρχηγού με βοήθησε να παίξω χωρίς άγχος και να αφοσιωθώ στις παρτίδες μου. Η νίκη μου στο ματς με τον Κύδωνα ήταν αρκετά σημαντική αφού ήρθε νωρίς και άλλαξε την ψυχολογία του αγώνα ενώ για την ισοπαλία με την Πάετζ τα έγραψα παραπάνω. Κρατάω ως θετικό, ότι, παρά την αγωνιστική απραξία μου, μπορώ ακόμη να βοηθάω την ομάδα όταν χρειάζεται.

Ο "άνθρωπος-ορχήστρα" του Σ.Ο.Αιγάλεω Γιώργος Κουλαξουζίδης.
Γιώργος Κουλαξουζίδης (1/2, απόδοση 1922)
Σκακιστικά ο Γιώργος τα πήγε μέτρια στην 4η σκακιέρα πετυχαίνοντας δύο ισοπαλίες (στη μία από εντελώς κερδισμένη θέση), η πιο σημαντική συνεισφορά του όμως ήταν στον οργανωτικό και εμψυχωτικό τομέα, αφού ήταν πανταχού παρών, έτρεχε για όλους και για όλα και εμψύχωνε την ομάδα πριν τα ματς, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλο κεφάλαιο είναι για το σωματείο. Θα είναι ευχής έργον να συνεχίσει να δείχνει τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον!

Χριστιάννα Μαρκίδου (3/7, απόδοση 1738)
Η Χριστιάννα έχει δελτίο στην ομάδα εδώ και τρία χρόνια, ήταν όμως η πρώτη φορά που αγωνίστηκε μαζί μας. Καθώς ζει και εργάζεται μόνιμα στην Κύπρο δεν είναι εύκολο να μας βοηθάει, όμως αυτή τη φορά, εν μέσω των θερινών της διακοπών και καθώς οι υπόλοιπες γυναίκες της ομάδας, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, είχαν δυσκολία να βρεθούν στο Ρίο, προσφέρθηκε να παίξει. Καθώς αυτή ήταν η πρώτη της συμμετοχή σε διασυλλογικούς αγώνες η Χριστιάννα εμφανίστηκε αγχωμένη με έντονο όμως αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ομάδα. Πάλεψε όλες της τις παρτίδες ενώ βασικός της αντίπαλος αποδείχθηκε τελικά το χρονόμετρο αφού είχε αρκετές πτώσεις σημαίας... Σημαντική η νίκη της στο ματς με την Πολίχνη αφού ήταν ο πόντος που “καθάρισε” το ματς.

Παρά το άγχος της η Χριστιάννα Μαρκίδου βοήθησε πολύ την ομάδα στην πρώτη συμμετοχή της με τα χρώματα του Σ.Ο.Αιγάλεω
Ειρήνη Λιάπη-Ζενεμπίση (4/7, απόδοση 1568)
Αυτή τη φορά η Ειρήνη δεν έπιασε την απόδοση που μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, όμως και πάλι προσέφερε σημαντική βοήθεια στην ομάδα όταν χρειάστηκε (ειδικά στους δύο τελευταίους γύρους). Ωριμάζοντας τόσο σκακιστικά όσο και ηλικιακά, η παρουσία της αποπνέει σιγουριά στην ομάδα αφού κοντράρει οποιαδήποτε αντίπαλο. Η 3η της θέση στα Πανελλήνια Νεανικά (κατηγορία κορασίδων <16 ετών) αμέσως μετά το διασυλλογικό ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση της ανοδικής της πορείας και είναι σίγουρο ότι και στο μέλλον θα βοηθήσει πολύ την ομάδα.

Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση (4/7, απόδοση 1414)
Η Φιλίππα επίσης δε βρέθηκε στην καλύτερή της κατάσταση στο Ρίο, εντούτοις προσέφερε κι αυτή πολύ σημαντικούς πόντους (με Κύδωνα, Πανιώνιο και Πολίχνη) και απέδειξε και πάλι ότι η ομάδα μπορεί να βασίζεται πάνω της. Αρκεί βέβαια αυτό να το πιστέψει και η ίδια J (έχει κάνει σοβαρή πρόοδο σε αυτό τον τομέα). Όπως και η αδερφή της αναμένεται να προσφέρει ακόμη περισσότερη βοήθεια στην ομάδα στο μέλλον.

Ο Παναγιώτης Ρηγάτος κράτησε επάξια τη σκακιέρα κάτω των 20 ετών πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες (όπως αυτή στο ματς με τον Κύδωνα). Για χάρη της ομάδας άφησε κι αυτός την εξεταστική του αλλά η "θυσία" του έπιασε σίγουρα τόπο :-)

10. Παναγιώτης Ρηγάτος (3,5/7, απόδοση 2019)
Μετά τις περυσινές πανελλήνιες εξετάσεις και την εισαγωγή του στο Φυσικό της Αθήνας (την 1η του επιλογή!) ο Παναγιώτης επέστρεψε δριμύτερος στο σκάκι μελετώντας και παίζοντας αρκετά τουρνουά. Την άνοιξη στο Αττικής Φιλίας και στον Π.Ο.Α. είχε ένα εκπληκτικό 9/9 δείχνοντας έτοιμος να αναλάβει τη σκακιέρα κάτω των 20 ετών στο πρωτάθλημα και δε μας διέψευσε! Μαχητικότατος, με πίστη στον εαυτό του και με καλή προετοιμασία, έδωσε κρισιμότατους πόντους στην ομάδα με αποκορύφωμα φυσικά την παρτίδα του στο ματς με τον Κύδωνα Χανίων. Προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να αφήσει ένα μάθημα της εξεταστικής του για το Σεπτέμβρη! Μαζί με τους υπόλοιπους νεαρούς παίχτες της ομάδας είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει στο μέλλον όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και οργανωτικά το σωματείο.

Παρά τα άτυχα αποτελέσματα του ο Δημήτρης Λαδάς δεν έχασε ποτέ την καλή του διάθεση, συνέχισε να προσπαθεί και να βοηθά την ομάδα και είναι σίγουρο ότι η εμπειρία που αποκόμισε θα τον βοηθήσει να ανακτήσει σύντομα τις λίγες χαμένες μονάδες στο Elo του :-)
11. Δημήτρης Λαδάς (0,5/6, απόδοση 1437)
Στην πρώτη του συμμετοχή στην Α’ Εθνική κατηγορία, ο Δημήτρης είχε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο στην 9η σκακιέρα (κάτω των 16 ετών), αντιμετωπίζοντας ισχυρούς αντιπάλους. Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα φαίνεται ότι κλόνισαν κάπως την ψυχολογία του κι έτσι δεν κατάφερε να πάρει θετικά αποτελέσματα ακόμη και σε παρτίδες που είχε καλές θέσεις. Το 0,5/6 είναι σίγουρα χαμηλό σκορ για τις δυνατότητες του Δημήτρη ο οποίος, πάντως, σε καμία στιγμή δεν έχασε την καλή του διάθεση, πάλεψε όλες τις παρτίδες του, βοήθησε όλους τους υπόλοιπους με την προετοιμασία τους και τελείωσε το τουρνουά αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες. Είναι ακόμη ένα από τα παιδιά από τα οποία η ομάδα προσδοκά σημαντική βοήθεια στο μέλλον.

12. Παναγιώτης Καλόφωνος (1/3, απόδοση 1755)
Ο Παναγιώτης βρέθηκε στο Ρίο τις τρεις τελευταίες μέρες για να ενισχύσει την ομάδα. Πρόθυμος και με πίστη στις δυνάμεις του δεν είχε αντίρρηση να αναλάβει (όπως και στο φετινό Π.Ο.Α.) δύσκολες αποστολές στην 4η αντρική σκακιέρα και τα κατάφερε καλά. Ιδιαιτέρα κρίσιμη αποδείχτηκε η ισοπαλία του με το Δ. Βαζελάκη στο ματς με τη Φιλαδέλφεια, ενώ στο ματς με την Πολίχνη αν και βρέθηκε σε δύσκολη θέση, η μαχητικότητά του τον βοήθησε να κρατήσει την ισοπαλία σε μια παρτίδα που ήταν από τις τελευταίες όλου του πρωταθλήματος. Με την παρουσία του στο Ρίο ο Παναγιώτης επιβεβαίωσε ότι αποτελεί αξιόπιστη επιλογή για την ομάδα και αν ξεπεράσει λίγο τον υπερβολικό σεβασμό που δείχνει για ορισμένους αντιπάλους του θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

13. Βασίλης Κασιούμης (4,5/7, απόδοση 1522)
Ο 8χρονος Βασίλης, βενιαμίν της ομάδας και πιθανότατα όλης της διοργάνωσης, ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη της ομάδας. Αν και πριν το πρωτάθλημα είχε σοβαρούς ενδοιασμούς για το αν θα μπορούσε να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι σε μεγαλύτερους και πιο έμπειρους αντιπάλους στη 10η σκακιέρα (κάτω των 12 ετών), φαίνεται ότι οι νουθεσίες και η ψυχολογική υποστήριξη όλων μας (γονέων, προπονητών και συναθλητών) έπιασαν τόπο και ο Βασίλης αναδείχθηκε σε τοπ σκόρερ της ομάδας χάνοντας μόνο από τον πρωταθλητή Ευρώπης Ευγένιο Ιωαννίδη και τον Παναγιώτη Νικολάκη της Πολίχνης σε μια παρτίδα που, μέχρι τη στιγμή του σοβαρού λάθους του, ο Βασίλης είχε σαφέστατα την καλύτερη θέση. Πέρα πάντως από το θετικότατο αποτέλεσμά του, το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι τέτοιου είδους τουρνουά “ψήνουν” το μικρό Βασίλη που μέσα 7 μήνες κλήθηκε να στηρίξει την ομάδα σε δύσκολα τουρνουά (Πανελλήνιο Ομαδικό Παίδων-Κορασίδων 2012, Π.Ο.Α. Αττικής 2013, Α’ Εθνική 2013) και τα κατάφερε περίφημα. Έχοντας ήδη σημαντικές εμπειρίες και αρκετά χρόνια σκακιστικής ωρίμανσης μπροστά του ο Βασίλης μπορεί να τα πάει πολύ καλά αρκεί να πιστέψει ακόμη περισσότερο στον εαυτό του και να προσπαθήσει συστηματικά.

Κλείνοντας αυτή την εκτενή αναφορά στην παρουσία του Σ.Ο.Αιγάλεω στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας 2013 δε θα πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς των νεαρών αθλητών που συνόδευσαν και στήριξαν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο Ρίο, τους υπόλοιπους αθλητές της ομάδας που επίσης συνέβαλαν με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε το σωματείο να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα ενώ τέλος ένα ευχαριστώ πάει στα Εκπαιδευτήρια Πολύτροπη Αρμονία και τον κ. Γιώργο Μανεάδη που ακόμη μια χρονιά στήριξαν έμπρακτα το Σκακιστικό Όμιλο Αιγάλεω.

Αναλυτικά αποτελέσματα και τα στατιστικά του φετινού πρωταθλήματος Α’ εθνικής υπάρχουν στο επίσημο site της διοργάνωσης (εδώ) αλλά και στο Chess-Results (εδώ) ενώ τα αποτελέσματα και τα στατιστικά του Σ.Ο.Αιγάλεω είναι διαθέσιμα εδώ.

Καλό Καλοκαίρι!